Odprimo srce drugačnosti

Društvo Verjamem vate je res društvo, ki se razdaja na polno. Njihov namen je vključevanje otrok in mladih s posebnimi potrebami v aktivno življenje. Njim in njihovim staršem izboljšati kakovost življenja ter pomagati družinam, ki se šele spoznavajo z nastalo situacijo rojstva otroka s posebnimi potrebami. Izvajajo razne delavnice, srečanja, predavanja za otroke, mlade in njihove starše. Vesna Vehovec in Alenka Žnidarič skrbita, da se mladi počutijo odlično in sprejeto. Da bi širšo javnost seznanili s svojo dejavnostjo in delom, so pripravili čudovit večer s proslavo, ki je potekala v četrtek, 12. oktobra 2017, v Kulturnem Domu Franca Bernika Domžale, na kateri so se predstavili vsi zaposleni v Naši trgovin´ci.

Že sam film o dnevnem dogodku skupine mladih in voditeljic Vesne in Alenke na začetku proslave je marsikateremu obiskovalcu prikradel kakšno solzo na lice. Posnetek celodnevnega bivanja in dela mladih pove vse, kako se Vesna in Alenka trudita, da bi bilo mladim čim bolj lepo in da bi se počutil čim bolj sprejeto kljub svoji drugačnosti. Robert Pečnik-Pečo je odlično opravil z vodenjem tega družabnega dogodka. Najprej je orisal delovanje društva, ki je ledino začelo orati januarja 2014, ko sta Vesna in Alenka ustanovili društvo Verjamem vate. Obe sta namreč mami otrok s posebnimi potrebami, njuno vodilo pa je bilo predvsem spoznanje, da je lahko tudi družina z otrokom s posebnimi potrebami srečna. V maju 2015 ob odlični ekipi in zvestih podpornikov sta registrirali 1. socialno podjetje v Domžalah in odprli trgovino z rabljenimi oblačili in igračami. To je začetek Naše Trgovin´ce. Navdušenje in zvestoba mladih, ki so pomagali v Trgovin´ci, sta kot svetla luč kazali pot pri premostitvi vseh ovir, ki so se pojavile pri njunem poslanstvu. Ker pa se pozitivne energije vedno srečajo, sta bili izbrani na občinskem razpisu za sofinanciranje projekta razvoja dnevnega centra v Domžalah. Angažirali sta prečudovite ljudi, ki so jima pomagali pri urejanju prostorov ter opreme ter 1. septembra letos izrekli dobrodošlico petim mladim s posebnimi potrebami. Mladi so se hitro podružili, so srečni, tkejo socialne vezi, predvsem pa pomagajo v Naši trgovin´ci, kjer ustvarjajo lasten program, katerega so pokazali tudi v dveh izhodih manekenk na proslavi, ki so prikazale čudovite kolekcije, ki jih ustvarjajo v Naši trgovin´ci.

Kratek govor je imel Jaka Blejc, ki že praktično od začetka Naše trgovin´ce prispeva svoj mozaik pri ustvarjanju. Predsednica društva Vesna Vehovec je v govoru poudarila, kakšna trnova pot jih je čakala, da so prošnje dosegle prava ušesa, ki so potem začeli skupno usklajevati delovanje in seveda tudi finančno pomagati. Predsednica se je ob tej priložnosti zahvalila vsem dobrosrčnim ljudem, ki so jim pomagali od občine Domžale do drugih častnih ljudi, da je njihovo društvo z programom, ki sta ga z Alenko ustvarile, zaživelo na polno.

Tudi mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale je bila vesela, da so na Občini lahko pomagali in še bodo pomagali društvu, da so našli skupen jezik in da društvo živi še lepše, kot marsikatera povprečna družina. Seveda ni šlo vse brez zapletov. Ker država "drži" roke nad ustanovami, so v občini Domžale imeli nemalo težav, ker so hoteli imeti ta dnevni center v Domžalah, ampak z neštetimi sestanki in uskladitvami jim je to vseeno uspelo. Ob koncu se je zahvalila vsem, ki so se požrtvovalno trudili, da je dnevni center zaživel.

Nekaj besed je spregovorila tudi Tatjana Novak, predsednica Medobčinskega društva Sožitje Mengeš, ki je tudi ponudila obilo pomoči pri pridobivanju razpisov in pri programu za delovanje skupine, saj ima tudi sama doma otroka s posebnimi potrebami. Z mladimi s posebnimi potrebami nastaja problem, ker v OŠ Roje ti otroci in mladostniki pridobijo neverjetno dosti znanja in spretnosti, na kar je v govoru opozorila tudi podžupanja Renata. Toda v OŠ Roje so mladi lahko na samo do 26. leta starosti, potem pa morajo zapustiti uspešno šolanje, zaposlitve ne dobijo in čez čas se njihova motorika in znanje, ki so ga pridobili v šoli, porazgubi. Zato bi bilo potrebno več posluha države za te ljudi, da nadaljujejo s pridobljenim znanjem, katerega so jim učiteljice z mnogo napora in odrekanja vnesle v njihov vsakdan.

Za modno revijo, ki so jo priredili v dveh izhodih, je poskrbela Irena Škoda, ki je v Naši trgovin´ci modna kreatorka z ljubeznijo. Sama pravi, da je unikatno oblačilo ponovne uporabe zanjo kot slika, ki pripoveduje svojo zgodbo, ima vsebino, zgodovino in pri razvoju v nekaj novega dobi povsem novo energijo. Pričeske manekenk so ustvarili frizerji frizerske delavnice "Čuparija", katere poslanstvo je ozaveščati glede pomena naravnega barvanja las z rastlinskimi barvami. Njihov izjem stil pričesk se še posebej prilega edinstvenim kombinacijam oblačil in izdelkov Naše Trgovin´ce.

V kulturnem programu sta najprej nastopili sestri Eva in Teja Kralj (Teja ima Diwnov sindrom), ki sta s prefinjenimi baletnimi gibi navdušili polno dvorano občinstva. Alenka Godec je ob klavirski spremljavi virtuoza Mirana Juvana zapela dve pesmi, ob koncu pa zaželela veliko uspehov ob delovanju društva in da je zelo vesela, da je lahko tudi sama sodelovala na proslavi. Zapel je tudi Luka Sešek, ki je navdušil občinstvo z dvema pesmima, nastopili pa sta tudi pevki iz skupine Katrinas. Manekenke in manekeni v dveh modnih revijah pa so bili; Klavdija, Nina, Zala, Jaka, Nika, Lea, Neža, Tjaša, Darja, Lucija, Špela in Miša.

Ob koncu so se vsi mladi in mentorji, ki bivajo v dnevnem centru zahvalili Občini Domžale, da so veseli in hvaležni za možnost, ki so jim jo dali z izborom na razpisu in za zaupanje in vero v njih. Ponosni so, da so lahko del tako velikega projekta in kot soustvarjalci boljše občine se bodo potrudili, da bo njihov prispevek čim večji. Zahvalili so se tudi vsem soustvarjalcem dnevnega centra ter njihovim podpornikom.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi