Od višine se nam ne zvrti: dan odprtih vrat PGD Homec

V oktobru, ki je mesec požarne varnosti, mnogo prostovoljnih gasilskih društev postavi na ogled svojo opremo in predstavi dejavnosti. V prostovoljnem gasilskem društvu PGD Homec, smo svoja vrata odprli v soboto, 11. oktobra 2014.

Čeprav smo gasilci tisti, si so usposobljeni za pomoč ob nesrečah, svoja znanja radi delimo. Obiskovalcem smo pokazali osnove prve pomoči in uporabo defibrilatorja, ki nam lahko v ključnih trenutkih pride zelo prav. Naučili smo se, kako ne gasimo vročega olja in kako ukrepamo, če nam lučke na božičnem drevescu ustvarijo preveč svetlobe in toplote. Preskusili smo gašenje z uporabo gasilnega spreja, spoznali delovanje avtomatskega protipožarnega sistema in predstavili še druge možne načine gašenja v gospodinjstvu.

Ker pa gasilstvo vendarle ne pomeni le posredovanja ob nesrečah, ampak tudi učenje in vaje, da je prvo lahko uspešno, smo prikazali odvzem vode iz bazena s trodelnim napadom, ki so ga uspešno izvedli člani; odvzem vode iz hidranta pa so prikazali naši najstarejši – veterani.
Predstavili smo tudi vse gasilske discipline, v katerih tekmuje naša mladina, ki se redno udeležuje tudi državnih tekmovanj. Za teoretike smo predstavili gasilski kviz, za hitre in iznajdljive orientacijo, za najbolj tradicionalne pa pionirsko in mladinsko vajo.

Za vse pogumne je bil postavljen poligon z elementi tekmovanja Fire Combat Challenge, za katerega pridno trenirajo tudi naši fantje, povemo pa lahko, da ga nihče ni končal nezadihan. Tudi mlajši so se lahko podali čez ovire – najpogumnejši ni štel niti dveh let.

Eden izmed glavnih dogodkov je bil obisk avtolestve iz CPV Domžale, ki je nekaj srečnežev celo popeljala v višino in to celotnih 32 metrov, kolikor jih lahko doseže. In vsi so dejali, da se jim od višine ni prav nič zvrtelo, temveč jim je ta omogočila krasen razgled Homca in okolice. Ekipa društva pa sporoča, da vsega še niste zamudili, saj bomo drugo leto šli še višje.

Več foto utrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Lucija Šarc; Foto: Janez Ravnikar
Tagi