Ob 125-letnici gasilci PGD Dob v novem gasilskem domu

V Dobu pri Domžalah je ta vikend še posebej slovesno. Dobski gasilci letos praznujejo častitljivih 125 let delovanja. Prav ste prebrali, 125 let v službi ljudstva, humanitarnosti in prostovoljstva. Pika na »i« ob praznovanju pa je zagotovo nov večnamenski dom v katerem so novo domovanje dobili tudi gasilci. V novem domu se poleg orodišča nahaja tudi večnamenski prostor ter vrtec, ki ga bodo malčki napolnili v začetku novega šolskega leta.

Gasilci PGD Dob imajo te dni polno dela. Na srečo ne z intervencijami, temveč s praznovanjem njihove 125-letnice, ki jo je vsekakor potrebno ustrezno obeležiti in proslaviti. Praznovanje obeležujejo s kar dvema novima pridobitvama – gasilskim domom in novim gasilskim vozilom – kombijem GVM-1.

Praznovanje so pričeli že v torek, 2. junija 2015, z gasilsko reševalno vajo. V petek, 5. junija 2015, pa so praznovanje obeležili s slavnostno sejo, na kateri so podelili tudi priznanja najbolj zasluženim članom in gostom. Po slavnostni seji je domači župnik Jurij Ferlež opravil še blagoslov vozila in novega gasilskega doma.

Slavnostne seje in blagoslova doma in vozila so se udeležili tudi gostje in sicer podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec, načelnik Oddelka za premoženjske zadeve in namestnik poveljnika Civilne zaščite Občine Domžale, Peter Gubanc, predsednica KS Dob, Marija Ravnikar, član upravnega odbora GZ Slovenije, Janko Žuta, predsednik GZ Domžale, Stane Kovač, poveljnik GZ Domžale, Matjaž Merkužič, častni poveljnik GZ Domžale, Janez Breceljnik ter predstavniki gasilskih društev iz občine Domžale in okoliških občin. V kulturnem programu je sodeloval Mešani pevski zbor Turistično-rekreativnega društva Turnše-Češenik, program pa je vodila Urša Iglič.

Dobski gasilci v letošnjem letu praznujejo 125-letnico delovanja.

Predsednik GZ Domžale, Stane Kovač je med drugim povedal, da se je dobskim gasilcem ob njihovi 125-letnici izpolnila večletna želja po novem gasilskem domu in novem avtomobilu: »Vse to si vsekakor zaslužite, saj ste dobski gasilci vedno pripravljeni pomagati sočloveku v nesreči. V vseh teh letih delovanja ste lahko zgled marsikateremu društvu.« Izpostavil pa je tudi njihovo tekmovalno udejstvovanje, ki je že leta zelo močno prisotna v Dobu, da je pa velik zanos in utrjuje vezi med gasilci. »Ob 125-letnici vsem gasilkam in gasilcem PGD Dob iskreno čestitamo in vam želimo še veliko uspehov na vseh področjih gasilske dejavnosti«, je še povedal Stane Kovač.

»Razvoj prostovoljstva v naši občini ima tradicijo in dolgoletno zgodbo, ki jo pišete prav vsi prostovoljci – to je zgodba o dolgoletnem uresničevanju vrednot humanosti in solidarnosti, o opravljanju prostovoljnega dela, vaši motiviranosti in želji, da pomagate vsem, ki so pomoči potrebni. Vaše nesebično in požrtvovalno delo ter znanje je poslanstvo, katero je nenadomestljivo in neprecenljivo v vsakem trenutku. Če mnogim ljudem zaradi prehitrega tempa življenja pogosto zmanjka časa za sočloveka, za vas to ne velja. Prav zato vas cenimo in smo na vaše delo ponosni«, je povedala podžupanja mag. Renata Kosec.

Ob 125-letnici delovanja so prevzeli tudi novo gasilsko vozilo GVM-1.

V nadaljevanju je še povedala, da se tudi na Občini Domžale zavedajo pomembnosti delovanja prostovoljnih društev, zato namenjajo sredstva za nakup vozil, opreme, zdravniške preglede, usposabljanja in izobraževanja ter obnovo in vzdrževanje gasilskih domov.

»Ob vašem visokem jubileju vam izrekam čestitke in zahvalo za vaš trud in delovanje. Želim vam, da se boste v gasilskem domu in v Domu krajanov Dob počutili dobro in verjamem, da bodo prostori živeli z vrednotami, na katere v današnjih časih enostavno pozabimo in jih zanemarjamo. Prijateljstvo, zaupanje, povezovanje, nesebičnost in skrb za ljudi so vrednote, na katere vi – drage gasilke in gasilci – niste in ne boste nikoli pozabili«, je še dejala podžupanja.

Za njihovo požrtvovalno delo se je gasilcem zahvalila tudi podžupanja mag. Renata Kosec.

»Lepo je biti gasilec. Še posebej lepo pa je biti gasilec v takšnem gasilskem društvu, ki ima častitljivih 125 let delovanja in ima danes 260 članov. Nesreče, ki so pogosto uničevala premoženje ljudi, je bil vzrok, da se je bilo potrebno organizirati za zavarovanje imetja in življenja ljudi«, je v uvodu predstavitve društva, povedal predsednik Luka Pušnik.

Ustanovni občni zbor društva je bil 24. avgusta 1890. Na katerem je društvo prevzelo tudi novo ročno brizgalno naročeno v Pragi. V letu 1938 so gasilci prevzeli novo motorno brizgalno proizvajalca Zupan iz Ljubljane. Leta 1970, ob 80-letnici so pridobili nov gasilski dom. Leta 1973 je društvo prevzelo v uporabo nov kombi znamke IMV. Leta 1980, ob 90-letnici društva pa so prevzeli novo vozilo TAM. »Tudi v zadnjem obdobju je društvo aktivno delovalo. »Velik poudarek smo dali tekmovalnemu področju, kjer smo dosegli vrhunske rezultate. Desetine so se domov vedno vračale z zlatimi odlikovanji. Med njimi so se naše desetine udeležile tudi številnih gasilskih olimpijad«, je dejal Luka Pušnik.

Predsednik PGD Dob, Luka Pušnik.

Tudi na usposabljanje in posodobitev opreme so dobski gasilci vedno skrbeli: »V letu 1998 smo posodobili orodno vozilo TAM, ob 110-letnici smo prevzeli nov kombi, v letu 2012 novo gasilsko vozilo GVC 16/24 znamke MAN. V letu 2014 pa smo staro motorno črpalko zamenjali z novo Fox 3. Danes ob 125-letnici pa bomo blagoslovili še novo vozilo GVM-1.«

Daleč največji projekt dobskih gasilcev pa je zagotovo gradnja novega gasilskega doma: »Lahko rečemo, da gre za projekt več generacij dobskih gasilcev in krajanov, ki so sodelovali pri tem projektu.«

Nove prostore gasilskega doma in doma krajanov ter novo gasilsko vozilo je blagoslovil dobski župnik Jurij Ferlež.

Zgodba se je pričela v letu 1987, ko so odkupili zemljišče na propadajoči domačiji v Dobu. V letu 2010 so postavili temelje za nov gasilski dom, v katerem je prostore dobila tudi Krajevna skupnost. Prav tako so Občini Domžale predlagali, da bi v novem domu uredili tudi vrtec. V letu 2014 se je ta ideja začela uresničevati in danes je Dob bogatejši za nov gasilski dom, vrtec ter večnamensko dvorano.

Praznovanje se bo nadaljevalo danes. Najprej s tradicionalnim gasilskim tekmovanjem, nato pa ob 19.00 uri z veliko vrtno veselico pod velikim šotorom pred novim gasilskim domom. Za zabavo bo skrbel ansambel Unikat, za pijačo in jedačo pa dobski gasilci.

Jutri v nedeljo, 7. junija 2015, ob 16.00 uri pa bo potekalo še slovesno odprtje novega Doma krajanov Dob, v katerem so nove prostore dobili gasilci, krajevna skupnost in vrtec.

Naj bo dan ali noč, venomer vsakemu na pomoč!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi