Ne pozabimo in bodimo ponosni na organiziran odpor in na zmago!

V letošnjem letu obeležujemo 70 let, ko se je končala krvava morija v kateri je padlo na milijone ljudi zaradi idej in interesov nacistov in fašistov, ki so hoteli spremeniti svet po svoje. Tudi s pomočjo izdajalcev, ki so prodali svoje brate in sestre za »sveto« nacistično in fašistično resnico.

Že tradicionalno v gasilskem domu v Žejah pri Sveti Trojici ob 27. aprilu – Dnevu upora proti okupatorju, poteka osrednja občinska slovesnost, kjer se spominjajo dogodkov, ko so se zavedni Slovenci uprli proti okupatorju in s krvjo branili svojo domovino.

Dogodek vsako leto privabi veliko število obiskovalcev. Letošnje leto, ko se spominjamo 70 let konca II. svetovne vojne, pa je dvorana gasilskega doma v Žejah pokala po šivih. Bilo je premalo prostora za vse, zato so nekateri, med njimi je bilo tudi nekaj »mladičkov«, prireditev spremljali tudi od zunaj. Prireditve so se udeležili še nekateri živeči borci in borke, veterani boja za Slovenijo, praporščaki iz krajevnih organizacij združenja za vrednote NOB, častna straža Združenja veteranov boja za Slovenijo Občine Domžale ter župan Občine Moravče, Martin Rebolj, podžupanji Občine Domžale, mag. Renata Kosec in mag. Jana Miklavčič, poslanec v Državnem Zboru, Kamal Izidor Shaker in častni občani Občin Domžale: Miroslav Stiplovšek, Velimir Vukelić in Peter Primožič.

Predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale, Marija Majhenič je v pozdravnem govoru dejala, da zmaga v drugi svetovni vojni ni bilo samo poslednje poglavje in zlom nacifašističnega barbarstva ampak je bila tudi zmaga moderne civilizacije. »Danes, na žalost, zgodovinski spomin bledi in nove generacije, ki prihajajo- čedalje manj vedo o tem, kar se je pred sedemdesetimi leti dogajalo tako po svetu kot pri nas«, je povedala Majheničova in dodala: »Najbolj grenka izkušnja, ki smo jo Slovenci prinesli iz tistih mračnih časov, je bila odločitev manjšine, da se vda okupatorju; da sodeluje z njim. Domači izdajalci so prednjačila v mučenju, ubijanju lastnega ljudstva. Ne pozabimo in bodimo ponosni na organiziran odpor in na zmago, saj je bila naša partizanska vojska v vrstah zmagovalcev.«

Marija Majhenič, predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale.

Še živečim borkam in borcem NOB pa je dejala, da so na njih zelo ponosni in, da se jim zahvaljuje za njihov prispevek ter žrtve , ki so bile potrebne, da lahko danes živimo v svobodni Sloveniji: »Mi mlajši pa se vprašajmo – ljubimo svoj dom, svojo domovino ali smo dovolj storili ,da bi branili pridobitve,vrednote ,ki so jih pridobili starši-predniki . Če želimo ostati svobodni,spreminjati stvari na bolje potem ne pozabimo na upor proti tistim,ki nam želijo to vzeti.«

Slavnostna govornica na prireditvi je bila letos podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec, ki je v svojem govoru povedala, da je 27. april – Dan upora proti okupatorju, eden izmed pomembnejših državnih praznikov, saj ohranja spomin na dogodke iz narodove zgodovine, brez katerih danes ne bi stali tu na samostojnih slovenskih tleh, ponosni na naše prednike, ki so bili v primerjavi z nami za svoj blagor in za svojo domovino pripravljeni žrtvovati svoje življenje.

Mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale.

»Vesela sem, da danes še vedno premoremo hvaležnost do vseh tistih, ki jim dolgujemo našo sedanjost in naš obstoj. Vesela sem, da še vedno znamo ceniti pomembna dejanja naših prednikov, ki so odločilno posegli v tok slovenske zgodovine. Zato se spomnimo naših dedkov in babic, prijateljev in znancev, ki so se z razmeroma slabo opremo in na začetku skoraj brez orožja pogumno uprli sovražnikom. Kljub svojim pomanjkljivostim, so bili njihovi pohodi in preboji ocenjeni kot prava vojaška mojstrovina, sovražnik pa je imel težkega in vsega spoštovanja vrednega nasprotnika«, je dejala podžupanja in vsem prisotnim čestitala ob državnem prazniku – Dnevu upora proti okupatorju.

V kulturnem programu je sodelovala Godba Domžale, pod vodstvom dirigenta Damjana Tomažina, pevka Nataša Loborec, Moški pevski zbor Radomlje, učenci Osnovne šole Dob in ansambel Zajc. Program je povezovala Draga Jeretina Anžin.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi