Navkljub dežju komemoracija Združenja borcev Krajevne organizacije Vir pri spomeniku

ZB KO Vir je tudi letos pripravila komemoracijo ob dnevu spomina na mrtve. Določili smo datum 27. oktober 2023 ob 11.uri, tako kot vsako leto, zadnji petek v oktobru.

Že dva tedna prej smo se pripravljali na ta dogodek. Gospa Gros, ki stanuje ob spomeniku, je prav lepo poskrbela za okolico spomenika, pometla, obrezala odvečno zelenje in zasadila rože, za kar smo ji zelo hvaležni.

Stopili smo v kontakt z ravnateljico ga. Mileno Vidovič iz OŠ Rodica, kjer z učenci vsako leto pripravijo program za komemoracijo. Pripravili sta ga ga. Katja Gačnik, učiteljica glasbene umetnosti in zborovodkinja in ga. Klemenc, učiteljica 5A oddelka s 24 učenci, ki nam vsako leto lepo zapojejo in popestrijo komemoracijo. V KO ZB Vir smo pripravili kratek program s petjem zbora učencev, govorom in recitacijo dveh Kajuhovih pesmi.

Pa se je nebo zarotilo proti nam in malo pred enajsto uro se je ulilo kot iz škafa, pihal je močan veter. Po premisleku in telefonskem razgovoru z ga. Gačnik, smo se odločili, da otrok ne bomo izpostavljali neurju, kljub temu, da so učenci hoteli biti kot vojaki, ki so branili domovino v vsakem vremenu. Zato so učenci skupaj z učiteljicama izvedli komemoracijo kar v šoli. Trije predstavniki s praporščakom, ki smo prišli do spomenika, smo se s praporom čisto premočeni umaknili pod streho bližnje hiše. Uspelo pa nam je položiti venec in prižgati svečko v spomin padlim in se pokloniti z minuto molka.

Slava našim junakom, ki so darovali svoja življenja, da mi živimo v miru in v svoji domovini.

Več o komemoraciji, ki so jo učenci OŠ Rodica pripravili na šoli, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Zapisala: Marinka Cencelj, Foto: Marinka Cencelj, Saša Klemenc

 

Tagi