“Naj dan upora in delavski praznik za vselej ostaneta del naše zavesti”

Osrednja občinska prireditev ob dnevu upora proti okupatorju

Slovenija se z dnevom upora proti okupatorju spominja ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), ki je bila osrednja odporniška organizacijo Slovencev v drugi svetovni vojni. Pred 81. leti je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. Osvobodilna fronta je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev. Za Slovence je dan boja proti okupatorju dan, ko se spominjamo vseh generacij slovenskih upornikov in časov, ko so Slovenci nastopili zoper fašizem in nacizem.

Osrednja občinska prireditev ob 27. aprilu – dnevu upora proti okupatorju, v organizaciji Občine Domžale in Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale, vsako leto poteka v Domu krajanov v Žejah pri Sveti Trojici. Tudi letošnja prireditev je privabila številne obiskovalce od blizu in daleč, ki so dvorano doma krajanov napolnili do zadnjega kotička.

Tako kot vsako, leto na prireditvi niso manjkali praporščaki krajevnih organizacij ZB za vrednote NOB iz občine Domžale ter okoliških občin ter praporščaki Združenja veteranov vojne za Slovenijo, občine Domžale. Prireditve so se udeležili prof. dr. Ljubica Jelušič,  ki je bila letos slavnostna govornica, častna občana Občine Domžale  dr. Miroslav Stiplovšek in Peter Primožič, veterani vojne za Slovenijo in mnogo drugih. V programu, ki ga je povezovala Draga Jeretina Anžin,  so sodelovali Godba Domžale, učenci Osnovne šole Dob pod mentorstvom Mateje Križman Jesenovec, pevka Marjetka Popovski in Dominik Krt, ki je predstavil in zaigral na harmoniko ter zapel deset najbolj revolucionarnih svetovnih pesmi.

V uvodu osrednje občinske prireditve je vse prisotne pozdravila predsednica ZB za vrednote NOB Občine Domžale Marija Majhenič, ki je poudarila pomen praznovanja dneva upora proti okupatorju. Slavnostna govornica prof. dr. Ljubica Jelušič je po tem, ko je pozdravila praporščake in ostale zbrane, pohvalila Marijo Majhenič ter Občino Domžale za vsakoletno prireditev ob dnevu upora proti okupatorju, ki jo skupaj pripravljata na Žejah pri Sveti Trojici. V nadaljevanju je spregovorila o osvobodilni fronti, med drugim je poudarila, da ne smemo pozabiti, da so se v noči iz 26. na 27. april v Vidmarjevi vili v Ljubljani zbrali predstavniki štirih domoljubnih skupin: sokolov, kulturnikov, krščanskih socialistov in komunistične partije, ki so se strinjali, da se bodo lahko edino s skupnim bojem uspešno borili proti zasedbenim silam. In ravno o tem, o sodelovanju, bi morali razmišljati tudi danes. Ena od vrednot narodnoosvobodilnega boja je tudi solidarnost. Da smo Slovenci solidarni, smo dokazali ob številnih naravnih katastrofah, ki so prizadele našo državo. Prav je, da pomagamo tudi beguncem, s tem, da bo treba tiste, ki bodo ostali pri nas, poučiti o naših vrednotah. “Ravno na dan upora pa se moramo še bolj zavedati dejstva, da se moramo tudi v sedanjih časih upreti proti novi obliki imperializma,” je poudarila Jelušičeva.

V nadaljevanju je spregovorila o dogodkih v prvih dnevih druge svetovne vojne, razkosanju Slovenije med tri okupatorske sile (Nemčijo, Italijo in Madžarsko) ter o razlogih za ustanovitev Protiimperialistične fronte, ki se je pozneje preimenovala v Osvobodilno fronto. Poudarila je, da je šlo v prvi vrsti za upor proti okupatorjem, tako so se tudi v naši občini ljudje kmalu pridružili osvobodilni fronti in jeseni že odhajali v partizane, kar pa bi mnogi danes radi zamolčali. V nadaljevanju se je v svojem govoru dotaknila tudi organizacije TIGR ter o tem, zakaj dvojna praznovanja in razdeljenost.

“Mi, ki v sebi nosimo spoštovanje do borcev druge svetovne in osamosvojitvene vojne, bi morali vedeti, koliko poguma in odločnosti je treba za spremembe. Potrebujemo moč in odločnost naših prednikov in marsikaj zmoremo, če strnemo svoje vrste. Ostanimo združeni v prepričanju, da je treba delati dobro ljudem,” je ob koncu svojega govora poudarila slavnostna govornica in zbrane pozvala, naj dan upora in delavski praznik za vselej ostaneta del naše zavesti.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi