Na Veliki planini je bilo znova pestro in veselo

»Vesel sem, da Velika planina spet živi«, je dejal eden od obiskovalcev gostišča Zeleni rob na Veliki planini. In imel je prav. To nedeljo je bilo na Veliki planini zelo živahno.

Pri gostišču Zeleni rob je igral Duo Pustotnik, ki je znova pokazal vse svoje mojstrovine s harmoniko. Obiskovalce je tako navdušil, da so plesali že od dopoldanskih ur naprej. Ker sta bila Tjaša in Tomaž Pustotnik tako domača z gosti, se jima je na odru pridružila tudi 11-letna Maša, ki je z njima zapela eno pesem. Glede na navdušenje gostov smo prepričani, da bomo o nadobudni deklici še slišali.
Orkester Pustotnik smo Slovenci spoznali, ko so se prijavili na oddajo Slovenija ima talent, kjer so zasedli 2. mesto v finalni oddaji. 40-članski orkester je plod Tomaževih učencev, saj sta skupaj s Tjašo ustanovila svojo zasebno glasbeno šolo. Odličen nastop pa je za orkester Pustotnik pomenil medijski preboj in prepoznavnost širom po Sloveniji in tudi v tujini. V sodelovanju s Turizmom Ljubljana so prepotovali BiH, Srbijo, Hrvaško, Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Predstavljali so Slovenijo in njene lepote.

Tomaž je pri osmih letih pričel z učenjem harmonike in klavirja, leta 1993 pa je postal absolutni prvak na evropskem tekmovanju diatonične harmonike v Udinah in Babni gori. Tjašo smo pred tem lahko spoznali po nazivu: » Prvi glas Gorenjske«, dvakrat je bila prisotna tudi na Melodijah morja in sonca in vedno je prišla v finale.

Duo Pustotnik je začel z svojimi nastopi, ko se je evforija z orkestrom Pustotnik malce polegla, še vedno pa v svoji glasbeni šoli kalita številne talente. Posebnost Dua Pustotnik je tudi ta, da vse izvajata v živo. Sliši se ju tako v sosednji Avstriji, kot na Hrvaškem.

Dan trniča na Veliki planini
Obiskovalci planine so si lahko ogledali tudi izdelovanje trniča. TIC Kamnik je za obiskovalce pripravil Dan Trniča. Dogodek se je odvijal pred Preskarjevo muzejsko bajto. Obiskovalci so izvedeli vse o trniču, posebnem siru iz Velike planine, ki so ga nekoč pastirji izdelovali kot simbol ljubezni! Nekateri so si izdelali tudi svoj trnič. Postopek priprave mase za izdelavo trniča traja od 4 do 5 dni. Pastirji namolzejo mleko, ga skisajo, odstranijo smetano (iz nje naredijo maslo), kislo mleko nalijejo v glinen »pisker«- sirovnik, ga pustijo na ognjišču približno 2 uri, pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Zatem maso odlijejo v torilo, kjer se skuta odcedi. V primeru, da je skuta presuha, ji dodajo smetano, sicer pa le sol. Masa je tako pripravljena za oblikovanje. Za izdelavo enega trniča potrebujejo 2 litra mleka.
Več o trniču, si lahko preberete na spodnjih povezavah:

http://kamnik-tourism.si/index.php/prireditve/dogodki/dan-trnica-2/

http://www.kamnik-tourism.si/index.php/okusi-kamnika/trnic-na-vsako-mizo/

Žan Potočnik, ki mu domačini pravijo kar najmlajši kustos muzeja v Sloveniji, je v Preskarjevi bajti, ki je preurejena v muzej, obiskovalcem nazorno pokazal življenje pastirjev nekoč. Turisti si kar niso mogli načuditi njegovem znanju o pastirstvu pri njegovih 15-tih letih.

Žan Potočnik med razkazovanjem pastirske opreme.

Več o Preskarjevi bajti si lahko ogledate na spletni strani www.velikaplanina.si.

Tradicionalna maša v kapelici Marije Snežne
Ker pa je nedelja sovpadla tudi z Žegnansko nedeljo, so se številni obiskovalci udeležili tudi tradicionalne maše v kapelici Marije Snežne. Kapela Marije Snežne se nahaja nekoliko dvignjeno nad pastirskim naseljem, ki je prvotno stala na tem mestu že pred 2. svetovno vojno. Ob koncu vojne so jo nemški vojaki požgali, ponovno pa je bila postavljena leta 1988, na pobudo takratnih pastirjev. Posvečena je Mariji Snežni in tako 5. avgust predstavlja poseben praznik za kapelo ter celotno pastirsko naselje.

V poletnih mesecih, v času pastirske sezone sv. maše potekajo vsako nedeljo, več tisoč obiskovalcev pa se vsako leto udeleži polnočnice na božični večer.

Ob koncu celodnevnega izleta so se obiskovalci ustavili tudi na prenovljenem letnem vrtu pri spodnji postaji nihalke (gondole), kjer si je marsikdo privoščil okusne jedi z žara.

Avtor: Velika planina d.o.o.; Foto: Velika planina d.o.o.
Tagi