Na večnamenski ploščadi pri domžalski tržnici je zadišalo po pršutu, teranu …

Preživeli smo lepo, čeprav deževno sobotno dopoldne na Domžalski tržnici v družbi gostov s Pliskovice na Krasu. Za dobro voljo ni manjkala niti harmonika. Gostje z Krasa so povedali, da skoraj ni bilo dneva, da jih ne bi dež pregnal s polj in vinogradov. Kljub temu so kar zadovoljni z dozdajšnjo letino, le medu je pa res premalo.

Martina Štolfa se nam je predstavila z unikatnimi punčkami iz cunj, napolnjene z dišečo sivko. Res je vonj sivke segal daleč na ploščad z njene stojnice. Vse Tinke, kot je poimenovala punčke, so sešite in polnjene s sivko na roke.

Kmetija in vinarna Primoža in Tadeja Štoka se je predstavila z prvovrstnimi vini. Kmetija sedaj zavzema 30 hektarjev, od katerih je 7 hektarjev vinogradov. Na njih uspeva skupno okoli 30.000 trsov. Od tega je 60% refoška iz katerega na kraški zemlji pridelujejo teran. Pridelujejo tudi staro avtohtono vitovsko Grganjo, Cabernet Sauvignon, Merlot in Chardonay. Ostalo je še Malvazija in Tokaj. Starejši nasadi so ˝latniki˝, kar je novejših, pa je vzgojenih v vedno bolj priljubljeni ˝šparonskivzgoji˝. S svojo vinsko ponudbo: Teranom, Malvazijo, Cabernet sauvignonom, Teranovemu likerju … se je predstavil tudi Rikardo Vrabec, ki je s svojo ponudbo na tržnici Domžale prisoten tudi ob preostalih tržnih dnevih.

Oštirjeva kmetija z Vogelj nudi kraški pršut, kraško panceto, kraški zašink, salame (v bistvu imajo vse proizvode iz svinjskega mesa), vino: Teran Cabernet savignon, Malvazija, Vitovska grganja, likerji: Teranov liker … Nekaj teh izdelkov so nam ponudili tudi na ploščadi na svoji stojnici, in vsega je spet hitro zmanjkalo.

Mladi mizar in oblikovalec izdelkov iz lesa Simon Metlikovec nam je na ogled postavil kar nekaj svojih izdelkov, ki jih izdeluje. Od podstavkov, skled, lesenih otroških igrač…

Sin Jerneja Bortolata nam je na ogled postavil izdelke iz kraškega kamna kot so miniaturna kraška štirna, možnarje, terilnike, sklede in drugo iz naravnega okrasnega kraškega kamna Lipica ter drugih kraških kamnov.

Čebelarstvo Petelin nam je predstavil med, propolis, izdelke iz medu, likerje, saj doma imajo destilarno, pakirane v lepe stekleničke.

Jadranka Jerina nam je predstavila zdravilne rastline, darove kraške narave. Ukvarjajo se z butično prodajo čajev, mazil, tinktur, sirupov, pripravljajo čajne mešanice po naročilu. Kot je dejala gospa Jadranka: »Narava je lahko brez nas. Ali smo mi lahko brez nje?«

Prireditev je vodila Tanja Vidic Goršak, za ozvočenje pa je poskrbel, kot vedno do sedaj Primož Košak, ozvočenje in razsvetljava.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi