Na tradicionalnih ihanskih veselicah so se potegovali za naziv Žar mojster 2022

Tradicionalne Ihanske veselice 2022 so letos potekale v duhu 100. letnice delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Ihan. Pričeli so v petek zvečer, 8. julija 2022, ko je željne zabave obiskovalce do jutra zabaval Ansambel Opoj, nadaljevali pa v soboto 9. julija 2022, s pričetkom ob 16.30 uri, ko so priredili že 17. državno tekmovanje Žar mojster. Zvečer so za zabavo in ples poskrbeli Leteči muzikanti ter priljubljeni Miran Rudan in Design.

Po dvoletnem premoru se je na spored tradicionalnih ihanskih veselic, ki vsako leto potekajo drugi vikend v mesecu juliju pod velikim šotorom pred gasilskim domom v Ihanu, vrnilo državno tekmovanje v peki na žaru za prestižni naziv »Žar mojster«. Tekmovanje je letos dobilo preobleko, saj je potekalo samo v amaterski kategoriji, tekmovalci pa so jedi z žara pripravili z vseh vrst mesa. Kreativnost, inovacije, dobri okusi ter iznajdljivost vseh, letos žal samo treh amaterskih »Žar mojstrov«, je navdušila gledalce in njihove podpornike.

Tekmovanje je skladu s pravili ter pod budnim očesom strokovne komisije, ki jo je vodil Tomaž Vozelj. Vsi trije tekmovalci pa so morali v šestdesetih minutah iz mesa po lastni izbiri in začimb Kotanyi ter z lastnimi prilogami, na slasten in izviren način pripraviti jed z žara, ki je prepričala komisijo, da si prav oni zaslužijo lovoriko Žar mojster 2022. Vsi tekmovalci so morali pripraviti pet porcij, na običajen ali izviren način priprave žar jedi s prilogo. Jed se je pripravljala pred komisijo in gledalci pod posebnimi pogoji, ki so zajemali čistočo, iznajdljivost ter kreativnost … Ko je po pretečenem času eno porcijo za ocenjevanje odnesla komisija, so ostale štiri porcije prodali na licitaciji. Kateri tekmovalec je za svojo žar mojstrovino prejel največ kupnine, je finančna sredstva iz prodaje žar krožnika ob razglasitvi rezultatov dobil povrnjeno.

Letos so, kot rečeno, nastopili trije amaterji, ki so se potegovali za naziv Naj Žarmojster 2022. Tekmovalci so bili Boštjan Drobež iz Preloga pri Ihanu, Jožef Halas iz pobratenega PGD Srednja Bistrica iz Prekmurja ter Martin Stupica iz Goričice pri Ihanu. Vodja ocenjevalne komisije je bil Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, motivator in mentor tekmovalcev ter kulinarični sodnik z mednarodno licenco, člani komisije pa Janez Dolšak, kuhar v ljubljanskem hotelu Union, Martin Blejec, Executive Sous Chef pri  InterContinental – Ljubljana, oba sta tudi mentorja in člana slovenske kuharske reprezentance ter Branko Sojer, predsednik KS Ihan in poveljnik PGD Ihan.

Nagrade je podeljeval Sašo Žaljec, predsednik PGD Ihan, ki je skupaj z Tomažem Vozljem pred 19. leti vpeljal tekmovanje za Žar mojstra. Finančna sredstva iz prodaje žar krožnika z žar dobrotami je dobil Martin Stupica iz Goričice pri Ihanu, saj je njegova ekipa na licitaciji dosegla najvišji znesek. Prvo mesto in naziv Žar mojstra si je pripekel Jožef Halas iz pobratenega PGD Srednja Bistrica iz Prekmurja, ki je za nagrado prejel motorno žago, drugo mesto je osvojil Boštjan Drobež iz Preloga pri Ihanu, ki je za nagrado prejel družinske vstopnice za kopanje v Termah Čatež, tretje mesto pa je osvojil Martin Stupica iz Goričice pri Ihanu, ki je za nagrado prejel gasilni aparat.

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke za odlične kreativnosti in pogum za tekmovanje Naj Žar mojster 2022.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi