Na Studencu postavili temeljni kamen za izgradnjo novega Doma krajanov – gasilskega doma

Dolgoletne želje krajanov Studenca po novem gasilskem domu in domu krajanov se bodo kmalu uresničile. V petek, 2. septembra je namreč potekala slovesna postavitev temeljnega kamna za izgradnjo novega Doma krajanov – gasilskega doma, dela pa se bodo pričela že v ponedeljek, 5. septembra. Svoja vrata bo nova stavba odprla predvidoma čez dobro leto dni.

V Krajevni skupnosti Krtina več kot 1000 krajanov in krajank živi zelo bogato in pestro življenje. Na tem področju je namreč izjemno razvita društvena dejavnost, ki ima dolgo tradicijo (prostovoljno gasilsko društvo, kulturno društvo, čebelarska družina, turistično društvo, športno društvo, Rdeči križ). Želje po novem večnamenskem objektu, kjer bodo svoje prostore dobili tudi domači gasilci, pa so stare že več desetletij. S pomočjo Občine Domžale in Krajevne skupnosti Krtina pa se bodo kmalu uresničile, saj bodo prvo lopato zasadili že v prihodnjih dneh.

Še preden se bodo pričela dela, je v bližini, kjer bo stal nov objekt, potekala tudi slovesna postavitev temeljnega kamna za izgradnjo novega Doma krajanov – gasilskega doma, ki so se ga poleg krajanov in predstavnikov domačih društev udeležili tudi predstavniki prostovoljnih gasilskih društev iz GZ Domžale ter številni gostje, med njimi župan Občine Domžale Toni Dragar, podžupanja, mag. Renata Kosec, župan Občine Lukovica Matej Kotnik, predsednik KS Krtina Janez Avsec, predsednik GZ Domžale Stane Kovač, poveljnik GZ Domžale Matjaž Merkužič, župnik Jure Ferlež, vodja projekta Sonja Spruk, predstavniki izvajalca del SGP Graditelj Kamnik, predstavniki projektantov projekta podjetja Biring in predstavniki podjetja Biro Veritas, ki bodo opravljali nadzor. Samo slovesnost so popestrili s krajšim kulturnim programom, ki ga je vodila Ana Kovač, v katerem so sodelovali učenci Podružnične šole Krtina in vokalna skupina Dotik.

»Gasilsko društvo Studenec tako že od daljnega leta 1926. Številni požari v bližnji in daljni okolici so bili zadosten razlog, da se je nekaj prizadevnih in vztrajnih prebivalcev Studenca in okoliških vasi odločilo, da ustanovijo gasilsko društvo. Že leta 1927 so tako zgradili gasilski dom, ki stoji nasproti Grdavovega znamenja na Studencu. Zemljišče za dom je društvu brezplačno odstopil Anton Cerar – Šinkovec. Prav v gasilskem domu je bila leta 1949 ustanovljena tudi dramska skupina. In to je prav ta skupina, ki se je skozi leta razvijala in rasla ter jo danes poznamo pod imenom Kulturno društvo Mirana Jarca – Škocjan. Letos smo namreč v Poletnem gledališču gledali njihovo odlično predstavo Charleyeva teta«, je v svojem govoru predsednik PGD Studenec Tomaž Kovač na kratko orisal začetke delovanja njihovega društva. Povedal je še, da star gasilski dom ne zadostuje več vsem zahtevam in dejavnostim, ki jih današnji čas terja od prostovoljnih gasilskih društev. Ob tem se je zahvalil Občini Domžale, da so prisluhnili njihovi potrebi po novem gasilskem domu in pristopili k investiciji ter tudi Krajevni skupnosti za vso pomoč.

Župan Toni Dragar je dejal, da so se na najbolj vzhodnem delu občine Domžale več desetletij trudili za izgradnjo novega gasilskega doma: »Kot je pokazala odlična praksa v Dobu, kjer je v stavbi skupaj z društvi tudi vrtec in gasilski dom, smo se tudi tokrat odločili za gradnjo večnamenskega objekta.«

Predsednik KS Krtina Janez Avsec, v svojem govoru ni skrival zadovoljstva, da bodo v njihovi krajevni skupnosti kmalu dobili večnamenski objekt, kjer bodo lahko poleg prostovoljnega gasilskega društva, svoj prostor za dejavnost našla tudi ostala društva, ki imajo sedež na področju KS Krtina in s tem obogatila že tako raznoliko društveno življenje.

Projekt je vreden 410.441,76 € in ga bo izvajalo podjetje SGP Graditelj Kamnik. Gradnja naj bi bila zaključena julija 2017.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi