Na slovesnosti ob 30. obletnici bitke v Trzinu odkrili spominsko ploščo Edvardu Peperku

Ob 30. obletnici bitke v Trzinu in vojne za Slovenijo so v nedeljo, 27. junija 2021, odkrili spominsko obeležje padlemu pripadniku Teritorialne obrambe Edvardu Peperku. V nedeljo je minilo natanko 30 let, ko je v bitki pri Trzinu padel takrat 26-letni Kamničan Evdard Peperko. Bil je pripadnik Teritorialne obrambe in ena prvih žrtev v vojni za Slovenijo. Na slovesnosti je sodelovala garda Slovenske vojske ter praporščaki veteranskih združenj.

Slavnostni govorec na prireditvi je bil predsednik vlade Janez Janša, spominske znake veteranom vojne za Slovenijo pa je podelil minister za obrambo Matej Tonin. Spominsko ploščo padlemu pripadniku Teritorialne obrambe, katere avtor je arhitekt Rok Benda, je ob prisotnosti mame, žene in hčerke umrlega Edvarda Peperka, odkril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Po odkritju spomenika je Vesna Zornik Stonič ob spremljavi kitarista Boštjana Narata Medena zapela pesem »Mrtve so njive«, po pesmi pa je spominsko ploščo blagoslovil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar. Na začetku proslave so se v filmu spomnili bitke v Trzinu, nato pa je Alenka Gotar ob spremljavi Policijskega orkestra zapela slovensko himno.

V pozdravnem nagovoru se je župan Trzina Peter Ložar padlega Peperka spomnil z besedami, “da je bil eden izmed nas, ki je imel rad domovino in je za njeno samostojnost dal življenje, zato je prav, da se danes, po treh desetletjih, simbolno vrne med nas”.

Slavnostni govornik, predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, je v slavnostnem govoru povedal, da je pred 30 leti v Sloveniji na današnji dan hkrati potekalo 75 oboroženih spopadov na različnih koncih Slovenije. “Tam, kjer je bilo potrebno, smo se borili, kjer je bilo potrebno pogajanje, smo se pogajali, kjer je bilo treba stopiti korak nazaj kot pri Brionskem sporazumu, smo stopili korak nazaj, a končnega cilja nikoli nismo izpustili izpred oči. Slovenija ni zmagala, ker se je vse vodilo iz centra. Zmagala je iniciativa posameznikov, poveljnikov. Odločali so ljudje, ki niso bili profesionalci in so se odločali pravilno. Te odločitve so skovale zmago v vojni za Slovenijo,” je povedal premier in poudaril, da je bila v Trzinu dosežena ena od pomembnih zmag, da lahko danes obhajamo 30. obletnico slovenske države.

“Imamo lastno državo, okolje, ki je ugodno za razvoj. Vse štiri naše sosede so prijateljske države. Imamo dobre odnose z njimi. Pred 30 leti smo praznovali sami, v petek pa skupaj s sosedami in predsednikom Evropskega sveta. Lokalna samouprava je dala razvoj v krila. Čestitke za to, da ste ena od najuspešnejših slovenskih občin, ki se z razvojnimi izzivi sooča tako, da napredujete,” je premier čestital občini Trzin in županu Petru Ložarju, ter nadaljeval: “Pred 30 leti smo na Trgu republike dvignili zastavo z državnim grbom, ki je takrat nihče ni poznal. Tuji novinarji so spraševali, kaj je zdaj to. Naši rojaki po svetu so dosegli, da so se barve Slovenije začele hitro prepoznavati. Znameniti objekti iz Unescove kulturne dediščine po celem svetu so bili odeti v barve slovenske zastave, grba in naše 30. obletnice.” Slavnostni govornik, predsednik vlade Janez Janša je še poudaril, da če bomo v ospredje dali obdobje, ko je bil slovenski narod enoten, simbole, ki nas združujejo, če bomo za naklonjenost volivcev tekmovali s programi, potem se za slovensko prihodnost ni bati.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob odkritju spomenika Edvardu Peperku v svojem nagovoru poudaril, da je tedanja enotnost ljudstva vrednostno središče naše nacije in spoznanje ter dokaz, da smo sposobni velikih dejanj, če delamo skupaj, če gradimo na tistem, kar nam je skupno, če znamo premoščati razlike, običajne za demokratično družbo, in imamo visoke cilje.

Med gosti so bili tudi predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, ki je tudi sodeloval pri bitki v Trzinu, minister za obrambo Matej Tonin ter še nekaj ministrov in domačih ter evropskih poslancev.

V kulturnem programu so sodelovali: Orkester slovenske Policije, sopranistka Alenka Gotar, Anže Šuštar, basist Zoran Potočan ob spremljavi pianista Mirana Juvana in Tone Ftičar. Program je vodil Jure Sešek.

V počastitev 30 letnice bitke in samostojnosti Slovenije so prizorišče preletela tudi tri slovenska vojaška letala ter policijski helikopter.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi