Na Škofjeloškem gradu potekalo 6. srečanje praporščakov Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Zveza veteranov vojne za Slovenijo se je ob 31. letnici samostojnosti naše mlade države v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Škofja Loka ter Občino Škofja Loka odločila, da na Loškem gradu, v starem mestnem jedru enega najstarejših slovenskih mest ter pri nekdanji vojašnici JLA V Škofji Loki organizira letošnje šesto srečanje praporščakov ZVVS iz celotne Slovenije.

Točno ob 12. uri so bili obiskovalci in povabljeni gostje priča sprevodu in slavnostnemu postroju praporov, častnih simbolov društev veteranov vojne za Slovenijo iz vse naše domovine. Bogato izvezeni ter z vsebino in spomini napolnjeni simboli, so zavihrali na poti z Loškega gradu v počastitev in pozdrav tukajšnjih in širše gorenjskih krajev. S to počastitvijo so se spomnili na dogodke leta 1991, ki so te prapore rodili in jih izvezli s krvjo.

Prihodu 64-ih praporščakov je poveljeval Dominik Grmek, glavni praporščak ZVVS. Na svečanem postroju v avditoriju pod gradom so obiskovalci prisluhnili pozdravnim nagovorom predsednika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Škofja Loka Pavleta Jereba, župana Občine Škofja Loka Tineta Radinje ter predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajorja Ladislava Lipiča.

Tako kot so v prapor vpletene zlate niti, je bilo tudi dogajanje prepleteno s kulturnim programom, v izvedbi Otroške folklorne skupine iz Selc pod mentorstvom Sonje Čenčič in tamburaške skupine Bisernica iz Reteč pri Škofji loki pod vodstvom Marjana Igličarja. Slovensko himno je ob spremljavi mlade harmonikarice Lucije Oblak zapel Vito Hostnik. Prireditev je povezoval Ambrož Kvartič, ki je predstavil povabljene goste, praporščake ter orisal zgodovino Škofjeloškega gradu. Med povabljenimi gosti so bili  še predstavniki nekaterih enot Slovenske vojske ter domoljubnih in veteranskih organizacij.

Po končani prireditvi so se zahvalili vsem sodelujočim in obiskovalcem, vsi praporščaki pa so ob taktu bobnov s prizorišča odšli skozi staro mestni jedro Škofje Loke, kjer so jih obiskovalci z zanimanjem gledali in jim zaploskali, zatem pa so se podali do nekdanje vojašnice JLA, kjer so predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo general major Ladislav Lipič, Stanislav Bertoncelj, poveljnik 35. Območnega štaba Škofja Loka in Jože Rakovec, praporščak in poveljnik diverzantskega voda Škofja Loka, položili venec pri spomeniku padlemu ob osamosvojitveni vojni. Nekaj več o dogodku iz časa osamosvajanja in o edini žrtvi in to civilni, je povedal predsednik OZVVS Škofja Loka Pavle Jereb. Zatem je sledilo druženje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi