Na regijski proslavi civilne zaščite podelili priznanja najbolj zaslužnim

Dan civilne zaščite, ki ga v Republiki Sloveniji obeležujemo 1. marca, je praznik vseh, ki skrbijo za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Ob tem poskrbijo za učinkovito ukrepanje, varovanje človeška življenja, skrbijo za premoženje in preprečujejo usodne posledice za okolje.  Že tradicionalno je obeležitev dneva civilne zaščite tudi priložnost za podelitev priznanj najzaslužnejšim poklicnim in prostovoljnim reševalcem, pripadnikom Civilne zaščite, pa tudi ostalim strukturam – za vse napore in prizadevanja pri opravljanju nalog zaščite, reševanja in pomoči. Podelitve, ki je v domžalski športni dvorani potekala v četrtek, 9. marca, so se udeležili domžalska županja, mag. Renata Kosec, podžupana Matej Primožič in Borut Ernestl ter državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved, ki je zbrane tudi nagovoril.

Med domžalskimi nagrajenci so bili letos nekdanji župan Toni Dragar in direktor Centra za zaščito in reševanje Domžale Andrej Jarc, ki sta prejela srebrni znak Civilne zaščite – priznanje za posebne zasluge  in izjemen dosežek pri razvijanju in krepitvi varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami. Bronasti znak Civilne zaščite – priznanje za požrtvovalnost in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči je prejel član Radiokluba Domžale – enote za zveze CZ Občine Domžale, Robert Kunaver. Srebrno priznanje za 100 let delovanja pa je prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Pšata – Dragomelj.

Glavno vlogo pri zaščiti, reševanju in pomoči ob nesrečah imajo gasilska in druga društva, kot so alpinisti, jamarji, kinologi, taborniki, kolesarji, radioamaterji in drugi, ki so vključeni v sistem zaščite in reševanja v Občini Domžale. V preteklem desetletju so domžalski občinski sestavi za zaščito, reševanje in pomoč, teh je 44, v naši občini intervenirali ob osmih naravnih nesrečah. Soočili so se s posledicami neurij s točo, poplavami, poleg tega pa so se izkazali ob požarih in ob nedavnem družbenem pretresu – epidemiji.

Občina Domžale; Foto: Jure Gubanc

Tagi