Na Ljubljanskem gradu potekalo 5. srečanje praporščakov Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Območnim združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana ter na pobudo sekcije praporščakov ZVVS ob 30. obletnici samostojnosti in vojne za Slovenijo organizirala svečani postroj praporščakov na Ljubljanskem gradu

Praporščaki ZVVS so se najprej zbrali v grajskem drevoredu, od koder so krenili proti grajskemu dvorišču, kjer je potekal svečani postroj. Da je bil prihod praporščakov, ki jim je poveljeval Dominik Grmek, glavni praporščak ZVVS, še bolj slovesen, so poskrbeli trobentači in tolkalisti Godbe Domžale.

Svečanemu postroju je sledil kulturni program, v katerem so sodelovali sekstet Slovenske Vojske ter Andrej Bremec in Viki Ašič, člana OZVVS Celje. Prireditev je povezoval Peter Teichmaister, ki je predstavil povabljene goste, praporščake ter orisal zgodovino Ljubljanskega gradu.

Med povabljenimi gosti so bili brigadir Roman Urbanč namestnik Generalštaba Slovenske vojske, general Janez Slapar, načelnik Republiškega štaba med osamosvojitveno vojno, predstavniki nekaterih enot Slovenske vojske ter domoljubnih in veteranskih organizacij.

Po končanem postroju sta v uvodu zbrane pozdravila Dominik Grmek, glavni praporščak ZVVS ter Dušan Presetnik, predsednik Pokrajinskega odbora ZVVS Ljubljana. Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič, ki je v svojem govoru poudaril pomen zgodovinskega toka in dogodkov leta 1991. Kritičen je bil do trenutnih razmer v Sloveniji, v katerih pa se ne nahaja le naša domovina, temveč tudi Evropa in cel svet. Prav bi bilo, da jih ne bi zapletali še doma z nepotrebnimi prepiri, obrekovanji, zmerjanji in sovražnim govorom, je še opozoril general Ladislav Lipič. Zbrane je pozdravil tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič.

Po končani prireditvi so se zahvalili vsem sodelujočim in obiskovalcem, vsi praporščaki pa so ob taktu bobnov odšli s prizorišča. Sledilo je še druženje na grajskem dvorišču.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi