Na Kolovcu potekalo srečanje še živečih bork, borcev in aktivistov NOB

Združenje borcev za vrednote NOB občine Domžale, Krajevne organizacije Slavka Šlandra, Simona Jenka, Venclja Perka in Jarše-Rodica, so v soboto, 21. maja 2016, ob 75-letnici ustanovitve OF in upora proti okupatorju, na piknik prostoru Pr`Klamfi na Kolovcu pripravili srečanje še živečih borcev in aktivistov NOB – članic in članov teh krajevnih organizacij.

Na srečanju so predsedniki krajevnih organizacij Nataša Bele (Slavka Šlandra), Franci Gerbec (Venclja Perka), Marta Železnik (Simona Jenka) in Stane Ukmar (Jarše-Rodica) še živečim borcem in aktivistom podelili spominske plakete in priznanja za njihov prispevek v času NOB ter za delo v organizacijah Združenja borcev za vrednote NOB. Po krajšem kulturnem programu, ki ga je povezovala Neža Mežan, so sodelovali Leja Kralj z deklamacijo, harmonikar Aleš Kosmač in Anica Kvas, ki je predstavila nekaj pesmi iz svoje zbirke. Po kulturnem programu pa je sledilo tovariško srečanje. Udeleženci srečanja so se na ta način zahvalili borcem in aktivistom za vse, kar so storili za osvoboditev naše domovine.

Predsednica Združenja borcev za vrednote NOB občine Domžale, Marija Majhenič, je v svojem imenu in v imenu občinskega združenja pozdravila udeležence srečanja, borke in borce ter predstavnico Občine Domžale Andrejo Pogačnik Jarc. V svojem govoru je Majheničeva povedala, da je bil upor proti okupatorja odločno dejanje naroda, ki je razumel, da mora svoj obstoj obraniti z orožjem v roki in za ceno tveganja življenj svojih sinov in hčera: »To je bilo junaško dejanje in hkrati izraz visoke politične zrelosti naroda. Odločitev za upor proti tuji vojaški okupaciji je pomenilo tudi prelom s preteklostjo. Z odločitvijo za upor je narod stopil v boj na življenje in smrt proti veliki vojaški sili in proti brezobzirni ideologiji fašizma in nacizma .« V nadaljevanju je dejala, da se je slovenski narod pridružil tistim silam sveta, ki so razumele, da je boj zoper fašizem in nacizem boj za civilizacijo, boj za pravično stvar in boj za boljši svet. »Narodnoosvobodilni boj je uveljavil pomembne vrednote: samozavest, hrabrost, tovarištvo in svobodoljubje. V ZB za vrednote NOB občine Domžale smo lahko ponosni na dosežene rezultate pri ohranjanju in širjenju vrednot narodnoosvobodilnega boja slovenskega naroda in uspešno delovanje v organizaciji. Naše dejavnosti zagotavljajo, da pridobitve dobljene med leti 1941 in 1945 ne bodo izginile«, je med drugim povedala Majheničeva. Izpostavila je tudi prizadevanja nekaterih krogov, da bi te vrednote razvrednotili in umazali.

Udeležence srečanja je v imenu območne in občinske organizacije Socialnih demokratov (SD), pozdravil predsednik Uroš Breznik, ki je dejal, da je vedno vesel, ko se pridruži tovrstnim srečanjem, kjer vidi toliko ljudi različnih generacij, ki podpirajo idejo narodnoosvobodilne borbe, ki je temeljila na svobodi, enakopravnosti, tovarištvu in pogumu: »Brez teh zadev, danes ne bi imeli svoje Slovenije. Narodnoosvobodilni boj je vsekakor postavil temelje naše države.«

Predstavnica Občine Domžale, Andreja Pogačnik Jarc je v svojem in v občinskem imenu pozdravila vse udeležence, ki so se na lep sončen dan udeležili srečanja. Vsem še živečim borkam, borcem in aktivistom NOB je čestitala in se jim zahvalila za njihov prispevek pri osvoboditvi domovine. Ob tej priliki se je zahvalila tudi organizatorjem, da so idejo o tovrstnem srečanju, ki je tlela kar nekaj časa, izpeljali.

Več foto utrinkov s srečanja si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi