Na Hrastovcu pri spomeniku zmage Kamniškega bataljona je potekala spominska proslava

Pri spominskem obeležju na Hrastovcu, ki obeležuje dogodke, ko je 7. avgusta 1941 četa Kamniškega bataljona napadla nemškega okupatorja, je bila v soboto, 5. avgusta 2017, v okviru praznika Krajevne skupnost Dob tradicionalna spominska slovesnost. Na slovesnost je kar nekaj obiskovalcev prišlo peš iz Doba. Ostali, med njimi tudi praporščaki, pa so se do Hrastovca sprehodili iz Spodnje Brezovice.

Organizator spominske slovesnosti je bila Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Dob – Krtina v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Dob ter Združenja borcev za vrednote NOB občine Domžale. Slovesnosti so se udeležili praporščaki ter lepo število domačinov in okoličanov. Med gosti je bila tudi predsednica občinskega Združenja borcev za vrednote NOB Marija Majhenič župan občine Moravče Martin Rebolj s soprogo ter predstavniki ostalih krajevnih in občinskih organizacij. V pozdravnem nagovoru je Vera Vojska, predsednica Krajevne organizacije združenja borcev za vrednote NOB Dob-Krtina najprej pozdravila vse navzoče, zatem pa orisala kratek kronološki potek ter pomen dogodka, ki se je pripetil 7. avgusta 1941, ter vsem zaželela prijetno soboto.

Slavnostna govornica je bila predsednica Sveta KS Dob Marija Ravnikar, ki je po pozdravu orisala delo Sveta KS v letošnjem letu, spregovorila o načrtih ter povabila vsa društva in organizacije ter vse krajane, da tudi v prihodnje sodelujejo s krajevno skupnostjo ter tako prispevajo k lepšemu življenju v njihovi krajevni skupnosti.

V bogatem kulturnem programu so obiskovalci prisluhnili Mešanemu pevskemu zboru Turistično rekreativnega društva Turnše – Češenik, Domžalskim Rogistom, harmonikarju Domnu Košiču ter recitatorjem Jožetu Lončarju, Maksu Jeranu in Veri Vojska. Ob koncu so najbolj znani pesmi » V Dolini tihi» ob zvokih Domnove harmonike zapeli tudi številni obiskovalci, ki se vedno radi udeležujejo te spominske slovesnosti. Slovesnost se je nadaljevala na prijazni Šuštarjevi domačiji na Spodnji Brezovici, kjer je bilo dovolj časa in priložnosti tako za obujanje spominov na čas druge svetovne vojne kot za klepet o naši sedanjosti.

Kamniti spomenik je postavljen v spomin na zmagovito akcijo čete Kamniškega bataljona nad nemškim okupatorjem 7. avgusta 1941. Stoji jugozahodno pod hribom Hrastovec, zahodno od vasi Brezovica pri Dobu, ob Poti revolucionarnih tradicij. Tudi lepo vreme je pripomoglo, da je slovesnost pod krošnjami dreves potekala v res prijetnem in spomina polnem vzdušju in ob množici obiskovalcev.
 

Avtor: Miro Pivar; Foto, Video: Miro Pivar
Tagi