Na Homcu so postregli z golažem, v Radomljah pa s kresovanjem in fešto

Na predvečer prvega maja se je dogajalo na različnih koncih. Mi smo obiskali dva dogodka in sicer na Homcu, kjer Športno društvo Homec že vrsto let za krajane skuha golaž in v Športnem parku v Radomljah, kjer je potekalo tradicionalno kresovanje z Mladimi Gamsi.

V Športnem društvu Homec že enajst let zapored z golažem nikoli ne čakajo prvomajskega jutra, temveč ga skuhajo in postrežejo krajanom že na predvečer prvega maja. Letos so se projekta lotili že enajstič zapovrstjo in ga tako kot je običaj postregli v prostorih nekdanje osnovne šole. Da je bil golaž odličen je letos poskrbel Stane Skrbinšek z ekipo sodelavcev. Ob tem so skuhali tudi polento z različnimi začimbami. Se pravi polenta z golažem za različne okuse. Kot smo lahko videli, je golaž pošel v veliko hitrejšem času, kot se je pa kuhal.

Dogajalo pa se je tudi v Športnem parku Radomlje, kjer sta moški in ženski nogometni klub organizirala tradicionalno prvomajsko kresovanje. Na prireditvi se je trlo mlado in staro, ki jih je hkrati grel kres in tudi glasba, za katero so letos poskrbeli Mladi Gamsi. Kot je že običaj, je bilo poskrbljeno za vse. Se pravi za hrano in pijačo ter tudi srečelov. Zabava je potekala do zgodnjih jutranjih ur, ko so motoristi že naznanjali, da je prišel ena pika maj. Za gasilsko stražo pri kurjenju kresa pa so poskrbeli gasilci PGD Radomlje. Prireditve v Radomljah se je udeležila tudi podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi