Na Starem trgu v Lukovici posadili lipo ob 30. obletnici samostojne Slovenije

25. junij 1991 je Slovenska skupščina sprejela ustavni zakon za uresničitev Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS ter Deklaracijo o neodvisnosti. Dan pozneje je Slovenija razglasila samostojnost in neodvisnost. Slovesnost je potekala na Trgu republike v Ljubljani, zato 25. junij obeležujemo državni praznik, dan državnosti. Dan po razglasitvi se je začela agresija JLA in osamosvojitvena vojna.

Ob 30. obletnici tega dogodka se po celi Sloveniji vrstijo proslave in prireditve, na katerih so marsikje posadili simbol slovenstva – lipo. Na Starem trgu v Lukovici so lipo ob 30. obletnici samostojne Slovenije posadili v torek, 8. junija 2021. Na slovesnosti so se zbrali člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Domžale, člani sekcij Lukovica in Mengeš s prapori ter častna straža Območnega združenja slovenskih častnikov Domžale, katerim je poveljeval Milan Habjan. Slovesnosti so se udeležili tudi mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica, Janez Gregorič, predsednik OZVVS Domžale, Miran Stopar, podpredsednik OZSČ Domžale ter Janez Kušar, predsednik sekcije OZVVS Lukovica.

Trak ob posajeni lipi so prerezali mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica, Janez Gregorič, predsednik OZVVS Domžale ter Janez Kušar, predsednik sekcije OZVVS Lukovica.

Po besedah županje Občina Lukovica mag. Olge Vrankar je lipa simbol slovenstva, kot taka pa zraste v mogočno drevo in doživi visoko starost, kar lahko simbolizira nas Slovence kot klen narod: “Želim, da jo zalivamo in čuvamo z dobrimi željami za našo skupnost.”

Janez Gregorič, predsednik OZVVS Domžale je povedal, da se moramo ob takšnih slovesnostih, kot je bila danes, osredotočiti na določene dogodke izpred trideset let: “In v spomin na te dogodke nam prav pride slovensko drevo – lipa. Pazimo nanjo, kot pazimo na svojo državo, ki jo imamo, kajti državo je mogoče lažje pridobiti, kot pa obdržati. Pazimo nanjo!«

“To priliko izkoriščam, da bi se zahvalil vsem soborcem, ki so bili v tistih dneh pripravljeni in imeli pogum, da so šli v prve vrste ter se borili za samostojno Slovenijo. Kot je dejal moj predhodnik, naj se to nikoli več ne ponovi. Čuvajmo Slovenijo,” pa je po posaditvi lipe ob 30. obletnici samostojne Slovenije dejal Janez Kušar, predsednik OZVVS Lukovica.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi