Na GEOSS-u potekala osrednja slovesnost ob dnevu veteranov vojne za Slovenijo 1991

Osrednja slovesnost v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever je potekala v torek, 17. maja 2022, na Geometričnem središču Slovenije. Začela se je s slavnostnim prihodom praporščakov ZVVS in ZPVD Sever, ki jih je vodil glavni praporščak ZVVS Dominik Grmek ter dvigom slovenske zastave. Slovesnosti so se poleg velikega števila veteranov vojne za Slovenijo 1991 iz vse države udeležili tudi visoki gostje: Ladislav Lipič, predsednik ZVVS, dr. Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever, Gorazd Sinjur, načelnik Policijske postaje Litija po pooblastilu generalnega direktorja Policije, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij združenih v KoDVOS, župana Občine Litija Franci Rokavec in Občine Moravče dr. Milan Balažic in drugi.

V imenu društva GEOSS  je zbrane pozdravila Anka Kolenc, pohvale in čestitke pa je zbranim namenil tudi župan Občine Litija Franci Rokavec.

Osrednji govornik je bil predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas, ki je v svoj govor začel z besedami: “Ta dan si nismo izbrali zaradi provokacije, tako kot je to storila vlada v odhodu, ko je v svojih zadnjih izdihljajih razglasila 17. maj kot dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Mi smo v tem času, ko je nova parlamentarna opozicija zelo razočarana, zelo veseli, ker se ponovno vzpostavlja demokracija in bo konec enoumja in razdvajanja slovenske družbe. Policijski vojni veterani smo se odločili, da ta dan praznujemo kot Dan vojnih veteranov 1991 skupaj z veterani vojne za Slovenijo.”

V zaključnem delu svojega nagovora je dr. Tomaž Čas čestital vsem vojnim veterankam in veteranom 1991 ob njihovem prazniku: “Čestitka velja tudi tistim vojnim veterankam in veteranom, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov niste včlanjeni v naši organizaciji. Če želite pomagati pri naših naporih za boljši jutri in za človeka vredno življenje vseh v naši domovini, ste prisrčno vabljeni, da se nam pridružite. Ostanite zdravi in radi imejmo Slovenijo.”

Program je odlično povezoval Ambrož Kvartič, popestril pa nastop Moškega pevskega zbora Svoboda Kočevje pod vodstvom zborovodje Cirila Skebeta in bobnarjev bobnarske sekcije Godbe Domžale.

Praznovanje Dneva veteranov so zaključili ob prijetnem druženju in obujanju spominov na aktivnosti za zaščito in obrambo samostojne in neodvisne države Republike Slovenije.

17. maj – Dan veteranov vojne 1991

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever od leta 2016 skupaj pri pomniku slovenskemu rodoljubu na Geometričnem središču Slovenije na Slivni pri Vačah pripravljata osrednjo slovesnost v počastitev Dneva veteranov vojne 1991. Datum praznika nas vsako leto vrne v leto 1990, ko je jugoslovanska armada začela izvrševati ukaz o premestitvi orožja slovenske Teritorialne obrambe v vojaška skladišča. To bi jo oslabilo, upognilo in izčrpalo. Takrat se je zaslišal odločen »NE«. Najprej pri pokončnih posameznikih. Nato v šestnajstih občinah, v katerih so orožje zadržali in tudi tistih, katerih orožje se je že mnogo pred zaostritvijo razmer hranilo v objektih jugoslovanske armade. Kasneje je temu sledilo organiziranje tajne varnostno obrambne organizacije, poimenovane Manevrska struktura narodne zaščite. Prav zaradi tega odpora je osamosvojitev in nastanek Republike Slovenije zgodovina svobode – saj je svoboda, ko rečeš NE. To je bil zametek vseh preostalih hrabrih dejanj, ki so nam omogočila, da smo junija 1991 organizirano pristopili k vsesplošni obrambi takrat rojene države Slovenije.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi