Na domžalski tržnici zadišalo po slovenskih dobrotah

V soboto, 21. marca 2015, je bilo v lepem sončnem vremenu ponovno veselo. Ta konec tedna smo namreč lahko na večnamenski ploščadi pri tržnici v Domžalah okušali in seveda tudi kupili značilne jedi večine slovenskih pokrajin.

Na stojnicah se je našlo vse; od mesnih, mlečnih jedi, židrijskih žlikrofov do testenin z tartufi, prekmurski makovi in jabolčni retaši in prave prekmurske gibanice. Že na daleč nas je pozdravljal Rexi iz Agencije Relax, kjer že imajo kataloge za letošnje leto za počitnice, dopuste in potovanja.

Iz Murske Sobote, iz Hotela Diana sta nam dve dekleti na stojnici ponudili pravo Prekmursko gibanico ter štrudl, v katerem so se bohotile naribana jabolka, mak ter rozine. Tako smo imeli tudi okus in pridih iz Prekmurja. Slaščičarna hotela Diana ima 41 letno tradicijo okusov. Svoje goste razveseljuje s slastnimi dobrotami, ki jih pripravljajo njihovi slaščičarski mojstri. Postrežejo vam z različnimi tortami, tradicionalnimi prekmurskimi dobrotami, z več vrstami sladoledov, sadnimi napitki in še in še. Del te ponudbe smo bili deležni tudi mi.

Pri stojnici Oljarne Kolarič smo si lahko nakupili 100% nerafinirano jedilno bučno olje, hladno stiskano nerafinirano bučno olje, orehovo olje, mandljevo olje, lešnikovo olje, laneno olje, sončnično olje, konopljino olje, olje oljne ogrščiče, bučna semena, pečena in soljena bučna semena, bučna semena s čokolado, namaz iz bučnih semen, bučno skutni namaz. Vsak sladokusec je prišel na svoj račun.

Marjan Eniko nam je kuhal prave zaščitene idrijske žlikrofe, ki jih je zabelil z ocvirki in zelišči, pa tudi marsikatera vrečka teh okusnih žlikrofov je romala v hladilnike Domžalčanov. S Kmetije Krabonja so prinesli na okus in prodajo pravi Cvetkin sadni kruh, ki je sestavljen iz 16 vrst sadja. Pečejo se 10 kilski hlebi, s katerimi je ogromno dela. Cvetkin sadni kruh je prejel 23 zlatih priznanj in 7 znakov za kakovost. Kot nam je rekla gospodinja. "Krušni dar je dar posebne topline. posebne hvaležnosti in posebne misli, da nam je nekdo storil nekaj dobrega". Ivan Zael z Livade pri Izoli pa je ponudil ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre. Istra tartufi trgovina Vinko Šavle iz Gradina pri Grašiščuje ponudil okusne testenine, ki jih je skuhal ter obiskovalcem še vroče razdelil ter oplemenitil z tartufi. Čebelarstvo Marija in Marjan Koderman iz Gorjuše pri Dobu je ponudil vse medene izdelke od medu, propolisa do cvetnega prahu.

Rexi iz Agencije Relax s prikopno hosteso.

Na tržnem prostoru smo videli tudi rokodelca iz Ptuja, ki je ponujal vse, kar se dela iz lesa, od košar, rešet, sit, žlic in kuhavnic, ribežnov in še mnogo več … Tudi mesa in mesnih izdelkov se je našlo dosti, pa velikonočnih butari in oljčnih vejic. Ribič Edi je z Adrijano mešal vonj idrijskih žlikrofov in okusnih testenin sz tartufi, s svojimi morskimi specialitetami, Kavarna Florjan pa je skrbela, da nismo v tem lepem in sončnem vremenu ostali žejni. Za dobro voljo so poskrbele dekleta iz ansambla Skrivnost in harmonikarji iz Harmonikarske šole Martina Vodlana, harmonikarja pri ansamblu Viharnik.

 

Dvojčka Andrej in Matej Repanšek nadaljujeta s tradicijo harmonikarstva.

Vido Repanšek iz Občine Domžale je imel ponovno dober občutek, kaj je Domžalčanom všeč, zato je povabil Slovenijo v malem na domžalsko tržnico. Tudi v prihodnje si želimo še več takšnih prireditev.
Prireditev Dobrodošli v Domžalah je spretno vodila Tanja Vidic Goršak, za ozvočenje je poskrbel Primož Košak s sinom, Gregor Dekleva pa je skrbel za stojnice in klopi ter mize.

Več fotoutrinkov s prireditve si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi