Na domžalskem tržnem prostoru sicer ni bilo cike z Jezerskega, ki je pred leti postala miss, so bile pa tam njihove dobrote

Na domžalskem tržnem prostoru je bilo v soboto, 8. oktobra 2016, spet veselo, saj so s svojo kulinariko, glasbo, domačimi izdelki in turistično ponudbo v goste prišli z Jezerskega. Kmalu po njihovem prihodu se je slišala glasba, s katero sta za dobro voljo poskrbela bra Marko in Tobija Smrtnik, ki sta zaigrala lepo število pesmi na harmoniko in bariton ter s tem še bolj privabljala obiskovalce, ki so že pridno nakupovali zelenjavo, ki bodo izbranim jedem kot priloga ali samostojna jed polepšala aromo in dekoracijo.

Kot je že običaj ob petkih in sobotah je dišalo po ribjih specialitetah gostilne Ribič iz Izole, točil pa je že tudi mladi refošk, star približno mesec dni in s tem tudi primerno "divji". S stojnice, kjer se je predstavljal Milan Milošič s sinom, je začelo dišati po odlični pastirski jedi "masovnek", to je jed iz smetane, ščepca soli ter ajdove moke, ki jo kuhajo okoli deset minut ter med kuho mešajo. Imeli so že narezane kose dobrega domačega kruha, na katerega je gospodar Milan zatem mazal okusno jed ter jo ponujal obiskovalcem prireditve "Dobrodošli v Domžalah". Ker imajo gostišče ob planšarskem jezeru na Jezerskem, smo izvedeli tudi o njihovi kulinarični ponudbi, izletih okoli jezera in naprej po dolini. Na njihovi stojnici smo seveda lahko kupili tudi odlične kremne rezine, ki so znane vsaj toliko kot blejske, če ne še bolj. 

Gregor Rebolj iz Turistično informacijskega centra Jezersko je imel razstavljeno polno gradiva za morebitne obiskovalce prelepega Jezerskega. Odgovarjal je tudi na vsa potrebna vprašanja o ponudbi kulinarike in turizma, o počitniških zmogljivostih, o pohodih, ki jih Jezersko z okolico ponuja nič koliko za zahtevne in manj zahtevne kot tudi samo za sprehajalce, prebral pa je tudi nekaj odlomkov iz knjige Andreja Karničarja, "Jezerske štorije", ki so napisane v pravem Jezerskem narečju.

Predstavila se je tudi Evelina Plaznik, ki je imela razstavljenih polno unikatnih kvačkanih izdelkov iz volne Jezersko-Solčavske pasme ovac. Našlo se je vse za prihajajoče mrzle dni, od rokavic, nogavic, copatov za otroke in odrasle … Seveda so obiskovalci lahko izdelke tudi kupili in s tem vsaj delno poplačali njen ustvarjalni duh.

S stojnice Eko kmetije Karničar je dišalo po domačih klobasah, salamah, siru, skuti, jogurtu … Skratka po vsem kar pridelajo doma pridne roke Karničarjevih. Sicer je Marijana Košir Karničar dejala, da imajo doma precej krav, jezerskih cik, ki jih je potrebno molsti in nato pridelati mlečne izdelke, kar vzame precej časa in dela. Njiv nimajo, imajo pa polno gozdov, kjer skrbijo za sečnjo ter veliko travnikov, na katerih se pasejo jezerske cike. Ena od njihovih cik je pred leti na prireditvi na Jezerskem postala celo mis med razstavljenimi kravami.

Prireditev je vodila Tanja Vidic Goršak, za ozvočenje pa je kot vedno poskrbel Primož Košak.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi