Na domžalskem tržnem prostoru pri krstu iz mošta dobili cviček
V soboto, 28. oktobra 2017, je na večnamenski ploščadi domžalske tržnice potekala prireditev z naslovom »Dobrodošli v Domžalah«, ki je zelo popestrila sobotni dopoldanski utrip v Domžalah. Tokrat se je že četrtič predstavilo Vinogradniško turistično društvo Gadova peč.
Da je tovrstna prireditev res dobrodošla v Domžalah, kaže že sam obisk te prireditve, saj se je v soboto dopoldne na domžalski tržnici zbralo veliko število obiskovalcev, ki so imeli poleg stalne dnevne ponudbe na voljo tudi stojnice, kjer se je s svojo ponudbo predstavilo Vinogradniško turistično društvo Gadova peč iz občine Brežice. Na njihovih stojnicah so obiskovalci lahko poskusili mošt, cviček, pečenice, zadnjo levo plavut dolenjskega Brancina, peciva, rezancev, domačega kruha in domače kulinarične dobrote. Hkrati je potekal tudi informativno zabavni program, ki ga je vodila Tanja Vidic Goršak
Vinogradniško turistično društvo Gadova peč
Na Dolenjskem se kultura vinogradništva ponaša z unikatnim vinom, cvičkom, ki mu ni para na svetu in njegova slava se je začela tudi v Gadovi peči. Pravijo, da je Gadova peč zibelka Cvička in tudi pesem prepeva: »Tja v Gadovo peč. Sem šel pit tisto reč«. Tam so vinogradniki pristopili skupaj z jasnim ciljem in izkazano voljo, željo, da vrnejo nekoč slavni vinski gorici Gadovi peči, njeno slavo in ponos. Zato so leta 2008 ustanovili Vinogradniško turistično društvo Gadova peč.
V Domžalah se je tokrat predstavila Vinska klet Komatar, Gadova Peč. V svojem kraju ponujajo na ogled posestva in kleti ter degustacijo vin ob domačih prigrizkih v degustacijski sobi s 50 sedeži, ponujajo tudi nakup vina, mogoča pa je tudi postrežba iz drugih gostinskih obratov. Ogledi so možni kadarkoli, za degustacijo vin in hrano pa je potrebna predhodna najava. Vino je na voljo tudi za prodajo. S svojim rdečim zlatom, kot cvička radi imenujejo domačini, se je predstavila Kmetija Komatar, ki so v Gadovi peči zasadili potomko Stare trte z Mariborskega Lenta, žametno črnino. Ta najstarejša trta na svetu, raste in uspeva že več kakor 450 let, ter daje žlahtno kapljico, ki je najpomembnejša sorta tudi v cvičku. V Gadovi peči svoje korenine potomka poganja ob starem lesenem hramu, katerega lastnica je Vesna Komatar, 10. Cvičkova princesa, ki je prešerne volje odgovarjala na vprašanja ter stregla obiskovalcem, sodelovala pa je tudi pri krstu vina ob koncu prireditve.
Izletniška kmetija Zdenka Mirtek in Ivan Urbanč je obiskovalce presenetila s klobasami kuhanimi v cvičku, doma pečenim kruhom, pa kruhom v obliki sonca, v katerem je razen moke, vode, soli in kvasa več sestavin, kot so sir, slanina, s kuhanim pršutom, h kateremu je teknil sveže nariban hren … in seveda odličnim cvičkom. Seveda so ponudili tudi ostale mesne izdelke, peciva, piškote in potice. Za vsakega gurmana se je nekaj našlo. Gadova peč slovi kot zibelka cvička. S Kmetije Kaja so v ponudbo pripeljali več sort peciva, potic in seveda kraljico med poticami "potratno potico", rezance … Na stojnici Kmetije Sintič pa so zadišale pečene pečenice ter kuhanček. V ponudbi pa so imeli še dobrote dolenjskega brancina. In med vse te dolenjske dobrote se je mešal vonj po primorskih dobrotah iz gostilne Ribič iz Izole, ki je pripeljal in ponudil obiskovalcem morske dobrote.
Sledil je krst mošta v vino, ki so ga pripravili zagnani člani turističnega društva. Prava etnološka prireditev nas je popeljala v čase, ko je že mošt zavrel in je postal mladi "dijak", zato ga je bilo potrebno krstiti, da je postal blagodejna pijača, ki je polna zdravja, le po pameti ga je treba piti.
Prireditev je vodila Tanja Vidic Goršak. Za ozvočenje je poskrbel Primož Košak, Idejni vodja prireditve Dobrodošli v Domžalah, Vido Repanšek pa je obiskovalcem izdal skrivnosti veselega decembra, ki se nezadržno približuje, saj je do tja le še dober mesec.
Res je bilo veselo in bogato sobotno dopoldne na večnamenski ploščadi pri domžalski tržnici.