Na domžalskem tržnem prostoru je dišalo po praženem krompirju

V okviru prireditev Dobrodošli v Domžalah je v soboto, 19. septembra 2015, potekala predstavitev običajev, kulinarike in kulture gostov iz Poljanske doline, ki so obiskovalcem tržnice predstavili svojo tradicijo ter seveda tudi svoje dobrote, ki jih kleni domačini, ki so vedno dobre volje, pripravljajo s svojimi rokami.

Že takoj po vstopu na domžalski tržni prostor, je zadišala pražena čebula, malo zatem pa že pražen krompir, ki so ga pripravili člani Turističnega društva Gorenja vas. Ko pa se je pražen krompir, ki je presenetljivo hitro pošel, razdelil med obiskovalce, pa je počasi vonj po praženem krompirju zamenjal vonj po morskih dobrotah, ki se je širil z prikolice gostilne Ribič.

Člani Kluba starodobnih koles Rovtarji so se na tržni prostor pripeljali na starih kolesih ter se zapeljali med množico obiskovalcev, ki so si jih z velikim zanimanjem ogledali. Kako tudi ne, saj so bili oblečeni v oblačila izpred sto let, kolesa pa so tudi že skoraj toliko stara.

Kmetija Pr´Petelin se je predstavila in seveda kot tudi vsi ostali, ponudili v nakup sire, jogurte, skute pridelane iz kozjega in kravjega mleka. Občinski Informacijski center je predstavil kolesarske poti, zemljevide, turizem in najnovejšo pridobitev, ki bi bila tudi izziv šolam za izlete, to je vodeni ogledi po Rupnikovi liniji, kjer so še lepo ohranjeni bunkerji in rovi, ki so na izviren način prirejeni za odlične oglede. Kmetija Žunar, Jožeta Jereba iz Stare Oselice, kjer je cela družina vpeta v kmetijstvo, je ponudila mesne dobrote in sicer od salam, suhih klobas, masti, ocvirkov … Skratka vse za preživetje. Kmetija Lojz, ki je tudi na pohodniški poti "Pot poljanskih dobrot", je ponudila vloženo svežo mleto zelenjavo, sušeno čebulo, zelenjavo za dodatek k jedem, domače kislo zelje, zeljnico … Kmetija Lužnik, Majda Hladnik je ponudila domače kekse in piškote, rezance, potice … Kmetija Matic je ponudila domače sadne sokove, krhlje, jabolčni kis … Kmetija Pustotnik pa je ponudila polnjeni sir Velikonočnik, hrenov namaz, ovčji sir, kozje sadne in navadne jogurte, skuto, skratka vse mlečne izdelke. Tady domačija, Medgeneracijski center dobrega počutja, ki se nahaja v Študi, je prikazala peko zanimivih palačink z motivi.

Predstavitev Poljanske doline sta popestrila tudi župana Toni Dragar in Milan Čadež, za dobro voljo pa je poskrbel mladi ansambel Vprašaj. Prireditev je kot vedno uspešno vodila Tanja Vidic Goršak, idejni vodja projekta Dobrodošli v Domžalah, Vido Repanšek je ponovno dokazal, da ima "nos" za kraje, ki se predstavljajo na tržnem prostoru, za ozvočenje pa je poskrbel Primož Košak.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi