Na dnevu odprtih vrat pri poklicnih gasilcih CZR Domžale

Poklicni gasilci CZR Domžale vsako leto v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti pripravijo dan odprtih vrat, na katerem se obiskovalci lahko pobližje seznanijo z njihovim delom, si ogledajo intervencijska vozila in opremo, vedno pa pripravijo tudi praktične prikaze gašenja in reševanja ter pravilnega ravnanja ob nepredvidljivih situacijah. Poseben poudarek dajo tudi na zanimivih in poučnih delavnicah za otroke, na katerih se lahko preizkusijo v različnih gasilskih veščinah.

V petek, 7. oktobra 2022, so poklicni gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale organizirali dan odprtih vrat, na katerem so se obiskovalci pobližje seznanili z njihovim delom, si ogledali intervencijska vozila in opremo, prikaze gašenja začetnih požarov ter še marsičem zanimivim in koristnim. Dogodek je bil še posebej namenjen mladim družinam, saj je bil za otroke na voljo poligon s številnimi gasilskimi aktivnostmi, kjer so lahko pokazali svoje veščine in se prelevili v prave gasilce.

Lepo jesensko sočno vreme je nakazovalo, da bo letošnji dan odprtih vrat nekaj posebnega. In res je bil. Obisk je bil nad pričakovanji, saj se je na parkirišču pred poklicno gasilsko enoto zbralo polno obiskovalcev, med katerimi so prevladovali otroci in njihovi starši, ki so si z zanimanjem ogledali vse, kar so pripravili poklicni gasilci.

Poklicni gasilci so tudi letos zelo potrudili, saj so v okviru treh poligonov (do 5 let, od 5 do 10 let ter nad 10 let) pripravili deset različnih točk, namenjene najmlajšim. Na kartončke, ki so jih dobili ob vpisu, so na vsaki točki otroci dobili žig, po izpolnjenih vseh desetih različnih nalogah pa so dobili lučke, hot dog in pijačo. Na voljo je bila žičnica, preiskovanje zadimljenih prostorov, lego kotiček, gašenje z gasilniki, prva pomoč s temeljnimi postopki oživljanja ….Policisti PP Domžale pa so pripravili poligon z električnim policijskim vozilom.

Ker je oktober mesec požarne varnosti je posebna pozornost bila namenjena požarni preventivi, zato se je veliko otrok in njihovih staršev lotilo prikazov gašenja različnih začetnih požarov. Ob koncu pa so pripravili predstavitveno reševalno vajo na temo prometne nesreče. Tako so obiskovalci lahko videli rezanje in razpiranje avtomobilske pločevine in reševanje oseb iz vozil.

Na Količevem so se obiskovalci na lastne oči in ušesa prepričali, kaj vse počnejo naši poklicni gasilci in ob enem iz prve roke dobili marsikateri koristen nasvet, ki jim bo prišel prav v vsakdanjem življenju. Prireditev si je ogledal tudi podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar ter delegacija iz pobratenege Vatrogasne zajednice grada Koprivnica. Poklicni gasilci so se s pripravo številnih aktivnosti in prikazov tudi tokrat zelo potrudili, saj so obiskovalci imeli kaj videti in doživeti. Prav zaradi tega je bil dan prijeten in koristen, kar pomeni, da dolgčas ni bilo nikomur, ob tem pa je marsikateri malček dogajanje okoli sebe navdušeno opazoval s široko razprtimi očmi in usti. Prepričani smo, da je marsikateri starš iz ust svojega navdušenega otroka slišal, da bo tudi on gasilec ko bo velik.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi