Na dnevu odprtih vrat PGD Dob gasilci predstavili tudi nove pridobitve

V mesecu požarne varnosti so tudi v PGD Dob organizirali dan odprtih vrat in sicer v nedeljo, 23. oktobra 2016, katerega se je udeležilo kar nekaj krajanov.

Najprej je vse zbrane pozdravil predsednik PGD Dob Luka Pušnik ter jim skozi besedo opisal pridobitve in posodobitve zadnjega leta v gasilskem domu, zatem jim je predstavil program dneva odprtih vrat, nato pa so se družno podali v klet, kjer so letos z veliko truda in prostovoljnega dela dokončali lepo veliko sobo, v kateri bodo sedaj mladi gasilke in gasilci imeli svoja srečanja, predavanja, izvajali teoretične in suhe vaje … Kot je dejal predsednik Luka, jim sedaj ne bo potrebno voziti gasilska vozila iz garaž, saj so kletni prostori dovolj veliki za učenje in delo z mladimi gasilci. 

Po ogledu kletnih prostorov so se podali na poligon pred gasilski dom, kjer sta jih pričakala dva gasilca. Najprej sta zbranim prikazala kako ravnati v primeru vžiga olja na peči in kaj ne početi, če se vam vžge olje. Med pokrovko in mokro ter ožeto cunjo in med polivanjem olja z vodo je velika razlika. S prvima dvema ogenj zadušite in posodo odstavite s štedilnika, s tretjo pa zakurite celo kuhinjo in še sebe najmanj po obrazu, saj se kuhinja v hipu napolni z ognjem in dimom. Sledil je prikaz eksplozije jeklenke, seveda manjše in zaščitene z rešetko, poči pa tudi zelo močno in seveda, kaj storiti v primeru, da se vam vname jeklenka. Za najmlajše so še pripravili ogled voznega parka ter zbijanje tarče z vodnim curkom iz ročnika. Tako so otroci lahko spoznali, da je z ročnikom, skozi katerega pod pritiskom brizga voda, težje gasiti kot z brentačo.

Lep poučen dopoldan za vse obiskovalce dneva odprtih vrat. Upamo, da so vsaj nekaj videnega v spominu odnesli domov in da bodo v kritičnih situacijah vedeli pravilno ukrepati.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi