Moto klub Rokovnjači z mega dogodkom obeležil 20 let delovanja

Ob prelomu tisočletja, za takrat mlade fante bilo kot gorivo za pogon k dosegi cilja – ustanovitev moto kluba. Z idejo in pobudo k potrditvi se jih je nekaj pogumnežev leta 2002 udeležila sestanka upravnega odbora AMD Lukovica, društva katerega zgodovino smo in še občudujemo, z namenom predstavitve programa delovanja moto kluba. Odbor je idejo podprl, tako je bila 6. marca 2003, v Avto moto društvu Lukovica, ustanovljena sekcija motoristov Moto klub Rokovnjači. Osnovni namen delovanja društva je širjenje moto kulture med prebivalstvom in povezovanje le teh z družabnimi dogodki. Uspešno sodelujejo z matičnim društvom, večkrat združijo moči in si pomagajo pri izpeljavi obsežnejših projektov. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem posameznikom in podjetjem, ki ste jim prisluhnili in pomagali na njihovi poti.

V letu 2023 v Moto klubu Rokovnjači praznujejo 20 let delovanja. Sekcija motoristov v matičnem Avto moto društvu Lukovica je bila ustanovljena 6. marca 2003. Takratni ustanovni člani so se z veseljem naslonili na bogato zgodovino AMD Lukovica in dopolnili društveno dejavnost predvsem na področju druženja in širjenju moto kulture v njihovi okolici. V ta namen so v soboto, 2. septembra 2023, organizirali prireditev, ki je potekala ob klubskih prostorih v Vrbi pri Lukovici (nadvoz AC).

Za to priložnost so pripravili pester in zanimiv program, zato je čisto vsak obiskovalec prišel na svoj račun. Ves popoldan so bile na voljo številne stojnice, na katerih so svojo ponudbo predstavljali lokalni pridelovalci in rokodelci, prav tako so se predstavljala tudi društva. Organizatorji so pripravili še trial poligon, šolo preživetja z Branetom, moto igre, na voljo pa so bila tudi napihljiva igrala za najmlajše. Prava paša za oči je bila razstava bencinskih kolesnikov. Pripravili pa so tudi razne igre. Mi smo jih obiskali v zgodnjih popoldanskih uricah, ko so začeli s prireditvijo.

Ob 15. uri je sledila panoramska vožnja za udeležence. Mopedisti in vozniki starodobnikov so naredili krajši krog po občini Lukovica, medtem ko so se motoristi in še nekateri vozniki osebnih vozil preko Trojan do Izlak in Moravč ter nato nazaj do prireditvenega prostora. Ob 20. uri je sledil nastop glasbenih skupin. Zbrane so najprej zabavale predskupine Presnete kasete, AR’n’Bi in Bog Bars, za vrhunec večera pa so poskrbeli legendarni Orleki.

Rojstnodnevnega dogodka se je udeležila tudi župana Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ki je slavljencem izrekla čestitke in zahvalo za njihovo dosedanje udejstvovanje na številnih področjih in da znajo s svojim delovanjem odlično povezovati skupnost v kateri delujejo. Županja je tudi povedala, da so člani Moto kluba Rokovnjači v dveh desetletjih delovanja ustvarili prepoznavno blagovno znamko. Z njo pa uspešno promovirajo tudi občino Lukovico, za kar se jim najlepše zahvaljuje. “Dragi slavljenci, ob dvajsetletnici delovanja vam v svojem imenu in imenu Občine Lukovica iskreno čestitam za vašo dosedanjo prevoženo pot. Obenem se vam zahvaljujem za vaš prispevek pri organizaciji številnih dogodkov in prireditev, s katerimi skrbite za utrip dogajanja v naši občini, obenem pa z njimi uspešno povezujete naše občanke in občane. Ponosni smo na vas!,” je še povedala županja in jim še zaželela, da v naslednjem desetletju svojo zgodbo peljejo naprej varno in uspešno.

Tomaž Andrejka, podpredsednik Avto-moto zveze Slovenije, Andrej Brglez, predsednik Avto-moto zveze Slovenije, Olga Vrankar, Županja Občine Lukovica, Vladimir Andrejka – Dadi, prejemnik častnega znaka AMZS, Anže kKočar, predsednik Moto klub Rokovnjači, Foto: Moto klub Rokovnjači

Vladimir Andrejka – Dadi je postal prejemnik častnega znaka AMZS, za dolgoletno aktivno in ustvarjalno delovanje v AMD in AMZS ter njihovih organih, na športnih in preventivnih prireditvah in aktivnostih, ki utrjujejo ugled AMZS-ja

Moto klub Rokovnjači so neprofitna organizacija, kjer vsi člani sodelujejo prostovoljno in del prihodkov redno podarjajo v dobrodelne namene. Skozi vsa leta delovanja moto kluba vozni red (plan dela) sestavljajo vsakoletni tradicionalni dogodki: otvoritvena vožnja, strokovna vikend ekskurzija, krvodajalska akcija – Motorist za življenje, nočna vožnja, klubski pohod, moto piknik, zaključna vožnja in prednovoletna zabava. Z delom so se izkazali tudi na Zimskih moto taborih, tekmovanju s pležuhi na smučišču Kandrše in kasneje v Turnšah (2005-2015),  ter Propagandnih večerih (2003-2008) pri Roku v Krtini in Furmanu v Lukovici. Tudi vztrajnostne dirke z mopedi – Velika nagrada Lukovice pri Avto Kvedru v Lukovici so bile v letih od 2015 do 2018 odmevne. Dogodkov in aktivnosti je bilo v teh dvajsetih letih seveda še veliko več, med drugim je bilo veliko edinstvenih in pa tudi dobrodelnih.

Najbolj pridni člani Moto kluba Rokovnjači sestankujejo vsako sredo zvečer, te so iz začetnih »navadnih« sred postale »moto srede«. Najprej so se odvijale v Gostilni Rok v Krtini, kasneje pri Furmanu v Lukovici, kamor se še danes zatečejo čez zimo. Vmes jih je gostil Kotnik v brlogu nad delavnico, dokler se niso opogumili in najeli del travnika ob nadvozu AC v Vrbi. S postavitvijo kontejnerja in delnega nadstreška je travnik postal »plac«, ki ga s ponosom vzdržujejo in nadgrajujejo.

V dveh dekadah se je oblikovala bolj ali manj stalna struktura udeležencev moto sred, skupinskih voženj, moto piknikov in ostalih dogodkov. Člani prihajajo iz Lukovice, Moravč, Domžal, Kamnika, Mengša in Ljubljane. Vsako leto pa se še kdo opogumi in pride na novo ali je povratnik. Društveni duh deluje, kadar so člani povezani, za kar je potrebno delo, zabava, razumevanje in skrb. V Moto klubu Rokovnjači, se bodo še naprej prizadevali držati moto sceno v  občini, organizirati vodene skupinske vožnje, ponuditi izmenjavo izkušenj v vožnji in vzdrževanju jeklenih konjičkov, organizirati zanimive dogodke za vse somišljenike in širšo družbo. Zato ne oklevajte in se jim pridružite na njihovih poteh.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi