Minilo je 25 let od spopada v Trzinu

V ponedeljek, 27. junija 2016 je minilo natanko 25 let od bitke pri Trzinu, ki je bila ena najpomembnejših bitk v slovenski osamosvojitveni vojni in je bila prikaz enotne ter usklajene zelo nevarne borbene akcije takratne milice in Teritorialne obrambe. V spomin na to bitko je potekala na mostu čez Pšato, Za hribom 1, spominska slovesnost, kamor je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor položil venec in tudi nagovoril zbrane.

Na spominski slovesnosti, katere častni pokrovitelj je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, so se zbrali številni veterani in praporščaki veteranskih združenj ter tudi župani številnih občin: Peter Ložar, Toni Dragar, Franc Jerič, Marjan Šarc, Stanislav Poglajen in Matej Kotnik. V kulturnem programu, ki ga je organizirala ZZVS Domžale je sodelovala Slovenska vojska, Pevski zbor Odmev iz Kamnika in pevka Neža Drobnič.

Po položitvi venca sta najprej vse prisotne nagovorila Janez Gregorič, predsednik OZ veteranov vojne za Slovenijo Domžale in župan Občine Trzin Peter Ložar. Slavnostni govornik predsednik Republike Borut Pahor je v svojem govoru izpostavil pomen enotnosti in da moramo strmeti k sodelovanju, občutku za skupnost in občutku za tisto, kar nas povezuje. Po njegovih besedah je enotnost pomembna zlasti v prelomnih časih, saj je ravno ta zaznamovala tudi osamosvojitvene dogodke v Trzinu: "V Trzinu je razglasitvi naše samostojnosti naslednji dan sledilo surovo vojaško dejanje, ki je dalo vedeti, da je Slovenija potisnjena v položaj, v katerem mora z vojaško silo braniti razglašeno neodvisnost države. Vse bi bilo veliko težje, če na referendumu ne bi izkazali takšne večine. Naša enotnost je bila naša glavna deviza vseh nadaljnjih ravnanj."

V nadaljevanju je spomnil tudi na zadnje dogodke v Evropi in na razklanost doma. Vendar znamo po njegovih besedah Slovenci biti pametni, enotni, razsodni, ambiciozni in znamo doseči svoje cilje. Poudaril je tudi, da moramo imeti jasno definiran nacionalni interes, okrog katerega bo v času odločitve zbrana večina ljudi, saj se utegne prej, kot bi želeli, zgoditi, da bomo Slovenci znova odločali o svoji prihodnosti.

Več foto utrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi