Mineva 77 let od tragičnega dogodka na Oklem nad Ihanom

Združenje borcev za vrednote NOB Občine Domžale in Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Ihan sta v soboto, 27. februarja 2021, po priporočilih NIJZ pred spomenikom padlim borcem Kamniško-zasavskega odreda na Oklem nad Ihanom pripravila manjšo spominsko slovesnost.

24. februarja je minilo 77 let od tragičnega dogodka na Oklem nad Ihanom, kjer so zaradi izdaje domačih izdajalcev krogle okupatorja in njihovih pomagačev pokosile dvainsedemdeset zavednih fantov in mož. Vsako leto v spomin na ta tragični dogodek pred spomenikom na Oklem poteka spominska slovesnost, ki se je udeležijo številni obiskovalci od blizu in daleč. Letos tradicionalne spominske slovesnosti ni bilo, prav tako ne glavnega govornika, saj se je zaradi ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja epidemije lahko zbralo največ deset ljudi, kar so se organizatorji tudi držali. So pa v spomin na ta dogodek pripravili manjšo slovesnost s položitvijo vencev.

V uvodu spominske slovesnosti je Jaka Infalt s trobento zaigral N´mav čez Izaro, nato pa je moderatorka Draga Jeretina Anžin pozdravila prisotne ter podala tudi dve misli o tragičnem dogodku, ki se je pred 77. leti pripetil na Oklem. Okrnjene spominske slovesnosti so se udeležili Marija Majhenič, predsednica ZB za vrednote NOB Domžale, Srečo Kržan, podpredsednik OK ZB za vrednote NOB Ihan, častna enota Območnega združenja Zveze slovenskih častnikov Domžale s praporščakom ter praporščaka občinskega in krajevnega združenja ZB za vrednote NOB. V kulturnem programu sta nastopila Jaka Infalt (trobenta) ter pevka partizanskih pesmi Nataša Loborec Perovšek. Po položitvi venca in minute molka za pokojnimi se je slovesnost zaključila.

Na Kramarjevi in Baleževi domačiji na Oklem se je v februarskih dneh leta 1944 zadrževalo prek sto partizanov Kamniško-zasavskega odreda. Zjutraj 24. februarja so jih presenetili nemški okupatorji in njihovi domači sodelavci. Navzkrižni streli so razparali jutro, ogenj je švignil v zrak in uničeval. Borci so se po pognali iz hiš in hlevov. Krogle iz premišljeno razpostavljenega sovražnikovega so pokosile vsakogar. Na snegu je po bitki obležalo 72 ožganih, prestreljenih, krvavih in izmaličenih teles predanih Slovencev. Za nekatere je bil to prvi in zadnji ognjeni krst. Posledice poraza in skoraj popolno uničenje Kamniško-zasavske čete so bile v vojaškem in političnem pogledu izredno hude in so pomenile nasilno pretrganje zelo ugodnega razvoja in krepitve NOB na tem strateško in politično izredno pomembnem območju.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi