Miklavž – prvi dobri mož se je že prikazal Domžalčanom

Miklavžev sejem, ki so ga priredili v soboto, 3. decembra 2016, na tržnem prostoru v Domžalah, je popestril že tako bogato stalno ponudbo zelenjave in sadja ter mlečnih in mesnih izdelkov. Tokrat se je na tržnem prostoru zbrala tudi pestra vrsta izdelovalcev unikatnih izdelkov za hladne zimske dni, ki že dober teden dni kažejo svoje mrzle zobe.

Na tržnem prostoro so se predstavili Vlasta Lukek iz Volnenke, ki je nudila izdelke iz polstena za mrzle zimske dni, iz Gostilna Ribič iz Izole je dišalo po morskih dobrotah, kuhanim vinom in čajem, ki sta v tem hladnem sobotnem dopoldnevu ogrela notranjost telesa pa tudi roke, iz Turističnega društva Rača so ponudili lepe izdelke za darila in za domačo rabo, iz Usnjarne Grčar iz Dragomlja so ponudili tople kože, ki v zimskih časih ogrejejo, v poletnih pa prijetno hladijo, Ivan Gabrovec je imel v ponudbi odlične lesene izdelke za vsakdanjo domačo rabo, vsekakor boljši izdelki kot pa plastika, iz Lončarstva Franc Kremžar iz Gmajnice pri Komendi so ponudili lepe lončene izdelke za peko, kuhanje, pitje, shranjevanje … Tudi Andreja Hočevar je ponudila polstene izdelke, na stojnici Oblak je bilo v ponudbi veliko vrst kap, rokavic, nogavic, vse za smučarje, v poletnih mesecih pa tudi za kolesarje, izdelki iz lesa Jožeta Ambroža so kar vabili, da bi jih kupili, saj so bili iz več vrst lesa, uporabni pa tudi za vse mogoče zadeve, s stojnice pražarna Lovro je dišalo po želodovi kavi, v ponudbi pa je imel tudi pirino, konopljino, ječmenovo, ajdovo, želodovo kavo v prahu pa še veliko drugih izdelkov za knajpanje in zdravje. S Kmetije Kozole iz Podsrede je dišalo po raznovrstnih žganjih iz več vrst rož in sadja, Kmetija Štirn iz Suhe pri Predosljah je nudila odlične namaze in marmelade iz mnogo vrst sadja in zelenjave ter razne sirupe, z lokomotive pri Smoker Star pa so dišali odlični pečeni izdelki kralja živali – Brancina – ter ostali pečeni produkti brancina, dišalo pa je tudi po dobrem kuhančku. Iz Primorske, točneje z Livade nad Izolo pa je Ivan Zadel prinesel odlične oljke, vložene v slanici ter ekstra dobro oljčno olje, že mnogokrat nagrajeno z najvišjimi priznanji. S Štejerskega konca pa je že domžalski stalen gost suhorobar ponujal odlične izdelke iz lesa, pletene izdelke iz šibja, lepe lične ptičje krmilnice, metle …

Vmes so nekaj pesmi zaigrali Domžalski rogisti, okoli desete pa so fanfare naznanile prihod prvega dobrega moža, sv. Miklavža, ki je na tržni prostor vkorakal v spremstvu angelov, sv. Petra ter Luciferja in parkeljnov. Najprej jih je lepo pozdravil Vido Repanšek iz Občine Domžale, nato pa je nekaj besed obiskovalcem namenil tudi sv. Miklavž. Po krajšem postanku je sv. Miklavž s spremstvom počasi zapustil tržni prostor, vmes pa so angelčki delili bombone in mandarine med najmlajše, obljubil pa je, da bo pa ta prava darila razdelil vsem pridnim otrokom, ki so si jih s svojo pridnostjo zaslužili. Za ozvočenje je poskrbel Jaka Košak.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi