Mengšani z backom na rami na domžalskem tržnem prostoru

V soboto, 17. junija 2017, je ponovno potekala predstavitev turizma, kulinarike in kulture na večnamenski ploščadi pri domžalski tržnici, kjer je že od zgodnjih jutranjih ur rahel vetrič nosil omamne vonjave z morskimi dobrotami, ki so jih pripravljali v gostilni Ribič iz Izole. Vonj sveže zelenjave, domačih jagod in češenj ter ostalih povrtnin je samo še dodatno dražil brbončice obiskovalcev, ki so prišli naokoli.

Tokrat so se Domžalčanom predstavili Mengšani, zagnani kulturni, glasbeni in kulinarični zanesenjaki, ki so napolnili tržnico s svojimi dobrotami, ki so vabile z njihovih stojnic. Tako smo se naužili dobrot Slaščičarne Flere, ki so ponudili flancate, krofe, zavitke, gibanice rolade … Kmetija Per je nudila mlečne izdelke ter raznovrstne moke, Čebelarstvo Pavrič je imelo na stojnici samo zdravje, ki so ga pridelale marljive čebelice, iz Mesnine Mrčun so ponudili same mesne dobrote; od suhih salam, klobas, rebrc … Turistično Društvo Mengeš, okoli 150 članov šteje, so imeli stojnico polno napečenih dobrot; od peciva, pehtranke, potice, piškotov, palačink ter njihove mengeške specialitete "Mengeški bizgec", ki je sestavina kislega zelja, kisle repe, korenja, ješprena, tudi pujs je ornk not stopil ter še seveda ščepec kulinarične skrivnosti, ki je vso to mešanico še dodatno popestrila in dala jedi odličen okus. Predstavili so se tudi iz Melodije Mengeš, kjer izdelujejo diatonične in klavirske harmonike, v ponudbi pa so imeli še citre, violino, ustne orglice … Backove vezilje pa so popestrile ponudbo z vezenimi prtički, zavesami, slikami, z rožami izdelanimi iz krep papirja in najlonskih nogavic …

Majda Grošelj je odlično vodila prireditev, da pa se je slišalo čez meje tržnega prostora, je poskrbel Primož Košak z ozvočenjem, ki so ga s pridom izkoristili tudi člani Kulturnega društva Mihaelov sejem iz Mengša, ki so v zasedbi Urbanija mlajši na harmoniki, Hervin Jakončič na kitari, Per mlajši na basu in baritonu ter Marjan Urbanija, ki je zaigral na sedem orglic, uglašenih v različnih durih. Tako se je razlegala domača slovenska pesem čez celo tržnico in še čez in kaj hitro se je napolnila do zadnjega kotička. Prišli so tudi mojstri pihalnih instrumentov, vsi starejši nad 50 let, člani Pihalne godbe Veterani Mengeš, ki so zaigrali kar nekaj skladb, ki so ogrele dlani obiskovalcev. Pri kapelici Janeza Petretiča iz Prušnje vasi pri Kostanjevici na Krki pa je bilo poskrbljeno, da se je lahko v vročini odžejalo z žlahtno kapljico – cvičkom.

Mengšani so se lepo predstavili domžalskemu življu, ki so zadovoljni v popoldanskih urah zapuščali tržni prostor.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi