Marijina kapelica bo še naprej čuvala Studenec

Župnik Jure Ferlež z Doba pri Domžalah je minulo nedeljo takoj po maši v cerkvi sv. Kancijana v Škocjanu blagoslovil obnovljeno Grdavovo znamenje, ki je zadnjih nekaj let kar klicalo po lepši podobi.

Kapelica Marije brezmadežne na Studencu stoji tik ob križišču cest; prva pripelje ljubitelje glasbe in gledališča kulturnega poletnega festivala iz bližnjega Škocjana, druga pa z glavne ceste, ki pelje s Krtine proti Moravčam.

Lojze Stražar, predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, pove, da je bila na mestu današnjega gledališča stara in zelo lepa domačija Pri Grdavu. »Še danes stojita kozolec in njihovo znamenje, na mestu odra pa je stala hiša z gospodarskim poslopjem,« razloži. »Žal je bila usoda domačije zelo žalostna, saj je tu umrlo veliko ljudi, tudi zadnja lastnica kmetije, po vsej verjetnosti zaradi pohlepa. Zadnja žrtev pa je bil sosedov 13-letni fant Stanko Kovač, ki so ga ujeli Nemci, in ga pretepli ter vrgli v hišo, ki so jo zažgali.«

Prav KD Miran Jarc si je najbolj prizadevalo, da bi kapelico Marije brezmadežne obnovili. Pri tem jim je med drugim pomagala domžalska občina, večino denarja pa so prispevali sami. Obnovljene kapelice ne bilo brez nesebične pomoči mojstrov, ki so sodelovali pri urejanju. Franc Novak iz Imenj pri Moravčah je opravil gradbena in pleskarska dela, restavratorska dela pa je tudi odlično opravil slikar, restavrator in konservator Darko Tratar iz Dola pri Ljubljani. Osvetlitev kapelice je delo domačina Janeza Mlakarja. Vsi glavni izvajalci so delali pod nadzorstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, enota Kranj pod vodstvom mag. Maje Avguštin.

O zgodovini kapelice in njenih obnovah je spregovoril kipar in restavrator Jure Smole iz Domžal. »Kapelico je leta 1902 postavil Jakob Krušnik na križišču poti, kjer se vsakodnevno srečujete domačini,« je povedal Smole, ki je vodil obnovitvena dela. »Pred tem je tukaj stal Grdavov križ. Nato je nova kapela služila svojemu namenu, vse bolj pa jo je načenjal zob časa. Prvo obnovo je doživela leta 1969, ko so popravili freske in streho. V zadnjih letih, še posebej pa letos, je bila zelo temeljito in kakovostno obnovljena. Uredili smo nove temelje, opravili drenažo, zamenjali smo omete in popravili freske ter na novo smo napeljali elektriko, tako da je kapela v svoji notranjosti osvetljena. Prepričan sem, da je božji blagoslov prišel že zdavnaj, to je v tistem trenutku, ko ste se odločili, da boste kapelo popravili.«

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Tagi