Križkarjeve smrekice: 80. obletnica odhoda prvih borcev v partizane

Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja občine Domžale in Krajevna organizacija ZB za vrednote NOB Radomlje vsako leto 27. julija pri spomeniku v Križkarjevih smrekicah v Preserjah pri Radomljah, pripravita spominsko slovesnost, na kateri se spomnijo dogodka, ko se je radomeljska bojna skupina 27. julija 1941 odpravila v boj proti sovražniku z veliko željo po preživetju in ohranitvi svobode.

Pri spomeniku v Križkarjevih smrekicah v Preserjah pri Radomljah, je v torek, 27. julija 2021, potekala spominska slovesnost ob 80. obletnici odhoda prvih borcev v partizane. Slavnostni govornik na letošnji prireditvi je bil dr. Milan Brglez, evropski poslanec. V uvodu je praporščake veteranskih združenje, nastopajoče, slavnostnega govornika dr. Milana Brgleza, predsednico ZB za vrednote NOB Občine Domžale Marijo Majhenič in obiskovalce pozdravil Roman Rovanšek, predsednik Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Radomlje, ki je dejal, da je odhod v boj pomenila zavestna odločitev za upor, spopad, vojno in boj z neprimerljivo močnejšim nasprotnikom, ki ni pričakoval in še manj razumel, da je pri Slovencih in Slovenkah toliko poguma in srčnosti, volje ter upanja, predvsem pa hrepenenja po življenju in svobodi.

Slavnostni govornik dr. Milan Brglez je poudaril pomen odhoda fantov v partizane pred osemdesetimi leti. »V tistem času, ko je vsa Evropa Ječala pot težkimi škornji okupatorjev, so se Slovenke in Slovenci odločili, da ne bodo dovolili, da bi slovenski narod postal le del zgodovinskega spomina, da ga ne bi bilo več. Niso želeli dopustiti okupatorjem, da nas izbrišejo, da nam vzamejo tisto, kar je najsvetejše – življenje, jezik, domovino in ljubezen do nje. A ta odločitev ni bila lahka. Zanjo je bilo potrebno veliko poguma, ljubezni do domovine, ki jo začuti posameznik, ko je njegova domovina ogrožena. Nekaj, česar se ne da opisati z besedami. Nekaj, kar je nadčasnega ….«

Ob koncu spominske slovesnosti je predsednica ZB za vrednote NOB Občine Domžale Marija Majhenič podelila zlate in srebrne plakete ZZB Slovenije, ki so že več kot leto dni zaradi epidemije čakale na to slavnostno dejanje. Zlato plaketo ZZB Slovenije sta prejela Peter Jerman, dolgoletni predsednik KO ZB Radomlje, Kulturno društvo Moški pevski zbor Radomlje, ki ves čas sodeluje s s svojim petjem na prireditvah borčevskih organizacij, srebrno plaketo pa je dobilo Folklorno društvo Groblje, Domžale za več letno sodelovanje na prireditvah.

V kulturnem programu je nastopil Moški pevski zbor Radomlje pod vodstvom Karla Leskovca. Pevci so nanizali udarne pesmi, ki so borce zmagovito hrabrile, ljudem pa budile upanje na konec morije in prihodnost naroda v celoviti in enotni Sloveniji. Recitatorki Janka Jerman in Marija Dodič sta z lirično intimo postavili v ospredje osebna vprašanja in tehtajoče dvome mladega človeka ob odhodu v partizane, Silva Kosec pa je zapela  partizansko pesem.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi