Krajinski park Kolpa ponovno Dobrodošli v Domžalah

V okviru dogodkov Dobrodošli v Domžalah, se je na večnamenski ploščadi pri tržnem prostoru v soboto, 16. maja 2015, predstavil Krajinski park Kolpa s svojo turistično, glasbeno in kulinarično ponudbo.

Tako smo na stojnicah lahko občudovali in seveda tudi kupili od mesnin, mlečnih izdelkov, volnenih in medenih izdelkov, belokrajnjskih pisanic in belokranjsko pogačo, peciva … Na stojnici kmetije Žagar pa so celo izdelovali troblje in piščalke iz leskovih vej, na katera so otroci veselo trobili.

Tako so se nam tokrat v velikem številu predstavili Tatjana Flajnik z izdelki iz volne, Elizabeta Trempuž z modnimi dodatki in izdelki za dom, Alenka Požeg s testeninami in belokranjsko pogačo, za katero je dan prej dobila certifikat. Pri Turistični kmetiji Žagar smo lahko kupili od marmelade, suhega sadja do sokov in kisa, gospodar pa je izdeloval lepe troblje iz leskovih vej in lubja ter jih podarjal otrokom, ki so veselo trobili po tržnem prostoru.

rajinski park Kolpa se je predstavil s turistično informacijsko ponudbo, metliško črnino, modro frankinjo, belokranjcem … Martina Fortun iz kmetije Pri Županovih iz Domelj pri Vinici nam je ponudila šparglje, ki jih po izgubi službe pridelujejo na kmetiji. Res zanimivo je, da poleg entuzijastov, ki nočejo, da bi šlo rokodelstvo v pozabo čedalje več ljudi, ko izgubijo službe, začne obdelovati zemljo, ki jo je prej že začelo zaraščati grmovje. Vesna Veselič nam je predstavila belokranjske pisanice in vezenje. Domača obrt rokodelstvo Ivan Veselič pa nam je ponudil pletene košare, opletene steklenice … Iz domačije Brozovič so nam ponudili medene izdelke. Tudi iz medenega butika Bibi Bernarde Krmelj iz Črnomlja so nam ponudili medene izdelke, likerje … Iz kmetije Ranko Selakovič so nam ponudili mesnine in mesne izdelke, Ciril Totter nam je ponudil bio mlečne izdelke od jogurtov, kozjega kravjega sira, mesnine … Mihaela Štrukelj in Maruša Miklič sta ponudili vse štrikanje za malčke, izdelke iz volne in ličkanja pa nam je ponudila Slavica Jankovič iz Adlešičev. Za dobro razpoloženje na tržnici je poskrbela Tončka Jankovič iz Krajinskega parka Kolpa, kjer je poslovna sekretarka in tudi vodička v zavarovanem območju krajinskega parka Kolpa ter seveda naša nepogrešljiva Tanja Vidic Goršak.

Z glasbo so tržni prostor zapolnili Preloški muzikanti iz Preloga pri Vinici, ter ljudske pevke Adlešičke Kresnice. Prireditve se je udeležil tudi domžalski župan Toni Dragar, ki je od Tončke Jankovič dobil pravo Belokranjsko pogačo in tudi Vido Repanšek, ki je še zjutraj zaskrbljeno pogledoval v nebo in v mislih odganjal jutranji dež, ki pa je hvala bogu ponehal še pred prireditvijo in obiskovalci so hitro napolnili tržnico in dogajanje na njej. Seveda je zadišalo tudi po morskih dobrotah iz prikolice, kjer so se sukali in ponujali morske dobrote Edi, Adrijana in nepogrešljivi Vili. Za ozvočenje je poskrbel Primož Košak s sinom, da se je slišalo po Domžalah dogajanje na tržnem prostoru.

Krajinski park Kolpa
Krajinski park Kolpa se razprostira ob mejni reki Kolpi in sicer na območju med Starim trgom in Dragoši, v celoti znotraj občine Črnomelj. Glavna znamenitost Krajinskega parka Kolpa je prav gotovo reka Kolpa s svojo dolino, ki skozi območje parka večkrat spremeni svoj značaj. Na začetku obravnavanega območja med Učakovci in Vinico se dolina odpre proti osrednjemu Belokranjskemu ravniku in se spet zoži pri Podklancu. Tod Kolpa teče v bolj ali manj ozki dolini pod Ziljami in Preloko vse do Žuničev, kjer se dolina do Miličev še izraziteje zoži in tvori kanjon z visokimi, previsnimi skalnimi stenami izmenično na obeh bregovih. Tu reka naredi največji zasuk v svojem toku in potem naprej teče proti severu in severozahodu. Pri Fučkovcih se počasi začenja nižinski tok po ravninskem svetu aluvialnih nanosov, kjer se dolina najbolj razširi.

Poleg reke Kolpe in drugih pomembnih naravnih vrednot, izmed katerih so nekatere zaradi svoje naravovarstvene izjemnosti zavarovane tudi kot ožje zavarovano območje – naravni spomenik oziroma naravni rezervat ter ostalih naravovarstvenih vsebin, predstavlja pomemben element parka tudi kulturna krajina območja, prepletena s steljniki, vrtačami in gmajnami, ki jo je človek s svojim marljivim delom oblikoval in jo ohranil vse do danes.

Pomembni element parka je tudi bogata kulturna dediščina, med katero izstopajo dvori – štiristranično zaprte domačije, ki jih sestavljajo stanovanjska hiša, skedenj, hlev in na sredini dvorišče, gradovi ter številni mlini pa tudi žage ob reki Kolpi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi