Komemoracija pri spomeniku NOB v Zgornjih Jaršah

Krajevna skupnost Jarše – Rodica je skupaj s Krajevno organizacijo Združenja borcev za vrednote NOB Jarše-Rodica, v petek, 24. oktobra 2014, pripravila komemorativno slovesnost pri spomeniku NOB V Zgornjih Jaršah pred nekdanjo tovarno Induplati.

Spomenik padlim je naredil akademski kipar Drago Tršar in je posvečen 83. borkam in borcem NOB, internirancem in drugim žrtvam okupatorjevega nasilja v letih od 1941 do 1945. Letos je že 73. obletnica, ko je okupator ustrelil pet talcev ob progi nasproti spomenika. Vse prisotne je najprej pozdravil predsednik Krajevne organizacije Združenja borcev za vrednote NOB Jarše-Rodica Aleksander Skok.

V kulturnem programu so sodelovali učenke in učenci četrtih in petih razredov OŠ Rodica, ki jih je vodila Draga Jeretina Anžin. Mohor Podbevšek je položil venec k spomeniku, zatem pa je imel Franci Gerbec govor v katerem je orisal potek likvidacij in streljanja talcev. Komemoracije so se udeležili tudi podžupanja Občine Domžale Andreja Pogačnik Jarc, praporščaki, nekdanji borci in kar nekaj obiskovalcev.

Več v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi