Komemoracija ob dnevu spomina na mrtve pri spomeniku padlim na Viru

V petek, 28. oktobra 2016, se je na Viru pri Domžalah pri spomeniku 43 borcem NOB ter žrtvam fašističnega nasilja iz Vira, Količevega, Doba in Podrečja, zbrala velika množica ljudi, ki se je udeležila komemoracije ob dnevu spomina na mrtve, ki jo je organizirala Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Vir.

Tako so se na komemoraciji srečale generacije mladih učencev ter učiteljic iz OŠ Rodica ter srednje starih in starejših članov krajevne organizacije in občani Vira. Venec v spomin na žrtve so položili že v dopoldanskem času, ko so prižgali tudi sveče.

Slavnostni govornik je bil Ivan Bolhar, član Izvršnega odbora Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Vir, ki je najprej pozdravil množico obiskovalcev, zatem pa so se z minuto molka poklonili padlim, ki jim je sedaj skupno mesto ob tem spomeniku, na katerem je napisanih vseh 43 imen in priimkov žrtev fašističnega nasilja. Ivan Bolhar je med drugim dejal: "Te žrtve, ki se jih danes spominjamo, so padle zaradi tega, ker so ljubili svojo domovino. Ljubiti domovino je slovenska notranjost. Rodili smo se v tej domovini in upam da bomo tudi umrli v tej domovini. Te domovine ne prepustimo nobenemu tujcu. Partizani in borci ter ostali aktivisti so dobro vedeli, kaj pomeni ljubezen do domovine. Vedeli so, da bodo morali zaradi ljubezni do domovine žrtvovati največ, kar imajo, to je svoje življenje. Zato se vedno in povsod spodobi, da se teh žrtev spomnimo, pa čeprav se samo enkrat na leto zbiramo na tem mestu, vendar je lepo, da ta spomin ostane. Ta nauk ni namenjen samo za nas starejše, ki odhajamo, ampak za mladi rod, ki prihaja za nami. Da obdrži to ljubezen do domovine in jo prenašal naprej na svoje potomce. Ker to je bila naša čast, naši borci so bili spoštovani od vseh zaveznikov, čeprav se na žalost dandanes to zelo izkrivlja.«

Ivan Bolhar slavnostni govornik na komemoraciji.

Po končanem govoru slavnostnega govornika Ivana Bolharja, se je iz grl več kot osemdeset učencev OŠ Jarše-Rodica zaslišala pesem »V temnem gozdu ob tabornem ognju«. Prav tako so učenci deklamirali nekaj pesmi ter na koncu še združeno zapeli pesem »Na oknu glej obrazek bled«.

Komemoracija je potekala, kot se spodobi, v tihi pesmi, spominu na žrtve ter govoru govornika, ki je izgubil pred mnogimi leti prijatelje, katerih so se spomnili na ta dan.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi