Ker so se Domžale za eno dopoldne spremenile v Našo Republiko Prlekijo, je bil temu primeren tudi režim

Na tržnem prostoru v Domžalah je med običajnim sobotnim vrvežem med stojnicami z zelenjavo in sadjem bilo čutiti nekaj, kar je bilo drugače. Na tržni prostor si moral iti skozi carino in mimo rampe, ki so jo postavili zagnani ter nadvse prijazni in veseli ljudje.

Naša Republika Prlekija, ki ima seveda svoj potni list ter svoj denar Cicero, je prišla danes v soboto, 29. aprila 2017, v Domžale, da se na ogled postavi, za zraven pa so imeli še polno mesa in klobas iz tűnke, ocvirke, zabil (zaseka), ki je močno drugačna od Gorenjske, saj je v Prlekiji narejena iz obarjenega špeha in zmleta ter začinjena, poda pa se odlično namazana na kruh, po njej pa kos mesa iz tűnke, pa domača čebula pa kozarček domačega. Hrana za garače, kar ljudje v Prlekiji tudi so. Prireditev je vodila Tanja Vidic Goršak.

Tako ni manjkalo napolnjenih stojnic Mesarije Jurša, ki je ponudila vse, kar se iz mesa da predelati, Kmetija Perc je ravno tako ponudila veliko mesnih izdelkov in mesa iz tünke, pa domači kruh, mlečne izdelke … Vinoreja Kavčič je imela odlično suho vino zvrsti Cuvee ter polsladko zvrst Muškat Otonel, ki sta odlična za poplaknit te prleške dobrote, ki so vabile s stojnic. TD Republika Prlekija je imela obloženo mizo z malimi obloženimi kruhki za pokušino, pri njih pa so si, kdo je hotel, lahko nabavili potni list Republike Prlekije za 5 Eur, kar je bila cena z velikim popustom, s potnim listom pa lahko v Republiki Prlekiji uveljavljate popust pri gostinski ponudbi. Munda Stanko je ponudil odlično domače bučno olje ter pražena bučna semena, sam pa je bil opravljen v carinsko uniformo, saj je carinik na meji z Republiko Prlekijo. Mesarija Abram je ponudila pečenega odojka, iz prostora Gostilne Ribič iz Izole pa so se širile tako prijetne vonjave, da si imel občutek, kot da si na morju v največji turistični sezoni, kjer vse diši po morskih dobrotah.

Družinski ansambel Perc in Künštni Prleki so poskrbeli za odlično veselo razpoloženje z pravo domačo glasbo in petjem, da pa se je slišalo onkraj meja domžalske tržnice pa je poskrbel Primož Košak.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi