Kamelije navdušile z dalmatinskim pušeljcem

Ženska klapa Kamelije je ljubitelje dalmatinske glasbe in slovenskih popevk povabila v Groblje na koncert, ki so ga poimenovale Dalmatinski pušeljc. Polna dvorana obiskovalcev je bila navdušena nad videnim in slišanim, saj so se mnogi vrnili nazaj v čas pred dobrim mesecem dni, ko so lahko tovrstno glasbo na dopustu poslušali na ulicah obalnih mest in plažah.

V soboto, 17. septembra 2022, je v Kulturnem domu Groblje potekal koncert Ženske klape Kamelije, ki je z dalmatinsko glasbo osvežila spomin na odhajajoče poletje. Pevke so koncert poimenovale “Dalmatinski pušeljc”, poleg dalmatinskih pesmi pa so zapele tudi nekaj lepih slovenskih popevk. Obiskovalci, ki so dodobra napolnili dvorano, so lahko uživali v čudovitem petju ob spremljavi citer, saksofona in kitare. Program je povezoval Darko Mavsar. Na koncertu je sodeloval tudi vokalno-inštrumentalni duet Mat na kvadrat. 

Članice Ženske klape Kamelije povezuje veselje do klapskega petja in prijetnega ženskega druženja. Posebno mesto pri njihovem ustvarjanju imajo dalmatinske pesmi, svoj repertoar pa bogatijo s priredbami slovenskih popevk. Po zaslugi umetniškega vodje Primoža Leskovca izvajajo tudi nekaj prirejenih Avsenikovih melodij.

Pisalo se je leto  2016, ko se je osem pevk iz Domžal in okolice z bogato zakladnico glasbenih izkušenj  povezalo  v skupino z eno samo veliko željo: uživati v petju. V šestih letih svojega delovanja v okviru Kulturnega društva Domžale so doslej pripravile kar nekaj odmevnih koncertov in nekaj skupnih glasbenih večerov s citrarsko skupino Dominae. Doslej so sodelovale še s Tamburaškim orkestrom Vrhpolje, Klapo Lavanda, Klapo Stari trg in z glasbeniki Društva Lipa Domžale. Konec maja letos so se udeležile tudi Praznika petja v Piranu. Na koncertu v Grobljah je zapelo šest deklet.

Običajno jo dekleta mahnejo na glasbeni izlet. Tako so lani avgusta uživale v spontanih uličnih nastopih po Kopru, Izoli, Piranu, nekaj tednov kasneje pa so prigodo ponovile po domžalskih ulicah in tržnem prostoru. Dobri dve leti nazaj so pripravile koncert Dalmatinski pušeljc, s katerim so se včeraj vrnile v Kulturni dom Groblje, tokrat z gostoma vokalno–inštrumentalnega dueta Mat na kvadrat.

Vokalno-inštrumentalni duet Mat na kvadrat sestavljata Matjaž Zadravec, bariton vokal in kitara ter Matej Primožič, tenor vokal in saksofon. Do pred časom je bil Matjaž pristen Ljubljančan, potem pa ga je – oh, kako romantično – ljubezen odpeljala v Radol’co. Že od malih nog ga spremlja glasba, on pa njo, in prehodil je pot od cerkvenega pevca, različnih (z)mešanih zborov, študija petja v Gradcu in v Ljubljani, vse do Klape Mali grad in do današnjega Gorenjskega kvinteta. Matjaž sicer kot doktor elektrotehnike še kar raziskuje in raziskuje, a prioriteta je seveda jasna: Mat na kva … pardon, Nina, Oskar in Marcel.

Matej prihaja in odhaja iz Domžal, prav tam pa je bolj malo. Vsaj tako pravita Martina in Julija. Godbenik, pevec, povezovalec, kvazi novinar in duhamornež, predvsem pa sociolog v kulturi, ki ne neha in ne neha. Zanj skoraj še bolj velja, da ni glasbene zasedbe, v kateri ne bi sodeloval. Matej in Matjaž sta se srečala v kamniškem Cantemusu, skupaj nadaljevala v Klapi, zdaj pa strašita v znani zasedbi, ki jo včasih dopolni glasbeni multipraktik Tomaž. Od slovenskega popa, roka, do tujejezičnih kompozicij in dalmatinskih pesmi: vse več kot samo to je zasedba Mat na kvadrat.

Ob koncu čudovitega koncerta so se dekleta zahvalila vsem sodelujočim in pokroviteljem, še posebej Antonu Košenini, predsedniku Kulturnega društva Groblje za dvorano, v kateri je bilo možno čutiti vonj po morju. Za zaključek so dekleta skupaj z duetom Mat na Kvadrat zapele še dve pesmi. Ker je sledil bučen aplavz, so pridodali še eno.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi