Kako smo obeležili začetek tedna slovenske hrane v Lukovici

Na Starem trgu v Lukovici je v soboto, 15. novembra 2025, spet dišalo po domačih dobrotah. Na tržnici so nam ob Tednu slovenske hrane svoje pridelke ponudili naši lokalni ponudniki. Tako smo poleg znanih obrazov z Rokovnjaške tržnice srečali še nekaj novih. Na tržnici so sodelovali Sadjarstvo Klopčič, Kmetija Pr’ Matožet, Čebelarstvo Anton in Joži Cirer, Čebelarstvo Dular Mirko, Kmetija Jergan, Kmetija Nakrst, Kmetija Vampret, Dobrote izpod Špilka in Kmetija Pr’ Cesarju.

Svojo stojnico je imela tudi Občina Lukovica, ki je poleg tega, da nismo bili lačni in žejni, poskrbela še za promocijski material. Po stojnicah nas je vodila Tanja Vidic Goršak, ki je med obiskovalci našla tudi zanimive sogovornike. Poleg pogovora z županjo Občine Lukovica mag. Olgo Vrankar o hrani, predvsem o tisti zavrženi, za katero si želimo, da bi jo bilo čim manj, tudi o ponudbi domačih izdelkov in pridelkov.

Med sogovorniki je bil tudi podpredsednik ČZS Marko Alauf, ki je poudaril pomen slovenske hrane in prve začetke medenega zajtrka, ki so prerasli v teden slovenske hrane. Za glasbeno vzdušje so poskrbeli fantje skupine Mladi Gamsi, ki niso ušli vprašanjem Tanje Vidic Goršak, kako se bodo imenovali čez leta. Predlogov je bilo veliko, a ker se počutijo še mlade, bodo zaenkrat ostali pri istem imenu.

Če je bilo za najmlajše otroke poskrbljeno, saj so ustvarjali na delavnici in uživali ob poslikavah obraza z Varuško Živo, so malo starejši lahko uživali v hrani ob izvrstnem ričetu, za kar so poskrbeli na stojnici Občine Lukovica.

Še na svidenje prihodnje leto in odšli smo vsak proti svojemu domu siti in obloženimi s številnimi dobrotami zakladov Črnega grabna.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi