Jezersko Dobrodošli v Domžalah

Nič kaj obetavno se ni začelo sobotno jutro, 9. maja 2015. Že zgodaj zjutraj je malo deževalo, a bolj se je danilo, lepši dan se je prebujal. In končno smo dočakali goste iz občine Jezersko, ki so se nam prišli predstavit na večnamenski prostor pri tržnici Domžale.

Na tržnici je že bilo kot v mravljišču, ta pridni so že zgodaj prišli in nakupili stvari za v lonce, sklede in tudi za na vrt, saj so mladike solat, paprike, paradižnika in drugih rastlin komaj čakali, da jih posadijo v zemljo.

S stojnice, kjer se je predstavljal Milan Milošič z ženo ter prodajalcem, je začelo dišati po odlični pastirski jedi "masovnek", to je jed iz smetane, ščepca soli ter ajdove moke, ki jo kuhajo okoli pet minut ter med kuho mešajo. Gospodinja je rezala dober domač kruh, na katerega je gospodar Milan zatem mazal okusno jed ter jo ponujal obiskovalcem prireditve "Dobrodošli v Domžalah". Ker imajo čez gostišče ob Planšarskem jezeru na Jezerskem, smo izvedeli tudi o njihovi kulinarični ponudbi, izletih okoli jezera in naprej po dolini. Na njihovi stojnici smo seveda lahko kupili tudi odlične kremšnite, ki so znane vsaj toliko kot Blejske, če ne še bolj.

Marko Meško s Turistično informacijskega centra Jezersko je imel razstavljeno polno gradiva za morebitne obiskovalce prelepega Jezerskega. Odgovarjal je tudi na vsa potrebna vprašanja o ponudbi kulinarike in turizma, o počitniških zmogljivostih, o pohodih, ki jih Jezersko z okolico ponuja nič koliko za zahtevne in manj zahtevne, kot tudi samo za sprehajalce.

Predstavila se je tudi Evelina Plaznik, ki je imela razstavljenih polno unikatnih kvačkanih izdelkov iz volne Jezersko-Solčavske pasme ovac. Seveda smo lahko izdelke tudi kupili in s tem vsaj delno poplačali njen ustvarjalni duh.

Nekaj besed je obiskovalcem namenila tudi podžupanja Občine Domžale, mag. Renata Kosec, ki je prišla z družino na tržnico pozdravit goste iz Jezerskega. Obiskal pa nas je tudi župan Občine Jezersko, Jure Rebolj.

S stojnice eko kmetije Karničar je dišalo po domačih klobasah, salamah, siru, skuti, jogurtu … Skratka, po vsem kar pridelajo doma pridne roke Karničarjevih. Sicer je Marjana Košir Karničar dejala, da imajo precej krav, jezerskih Cik, ki jih je potrebno molsti in nato pridelati mlečne izdelke, kar vzame precej časa in dela. Njiv nimajo, imajo pa polno gozdov, kjer skrbijo za sečnjo in veliko travnikov, na katerih se pasejo jezerske Cike.

Kavarna Florjan je gostom nudila od kave do pijač, ki je v tem sončnem dopoldnevu kar prijalo. Gostilna Ribič z nepogrešljivo ekipo, ki jo sestavljajo Edi, Adrijana in Vili je spet napolnila tržnico z vonjem po morskih dobrotah in ni jih bilo malo, ki so si jih tudi privoščili. Na stojnici Nogometnega kluba Domžale pa so lahko obiskovalci za lahka vprašanja dobili po dve vstopnici za nogometno tekmo.

Za dobro voljo sta poskrbela brata Marko in Tobija Smrtnik, ki sta zaigrala lepo število skladb na harmoniko in bariton, ter s tem še bolj privabila obiskovalce. Prireditev je vodila Tanja Vidic Goršak, za ozvočenje pa je tako kot vedno poskrbel Primož Košak. Da je vse potekalo tako kot mora, pa je tako kot vedno poskrbel vodja prireditve Dobrodošli v Domžalah, Vido Repanšek.

Še en lep dan, čeprav zjutraj malo turoben, ob prireditvi pa že lepo sončen in topel, se je prevesil v popoldne in tržnica je počasi ostala sama s svojimi praznimi stojnicami. A že naslednji teden bodo ponovno polne, saj v goste prihajajo dobri ljudje iz Krajinskega parka Kolpa.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi