Jezerjani zasedli večnamensko ploščad pri Domžalski tržnici
V Domžalah na večnamenski ploščadi je v soboto, 11. oktobra 2014, zadišalo po masovneku, volnenih, mesnih, mlečnih in likerskih izdelkov ter po veliki, okusni kremni rezini, vse to pa so začinili s svojim petjem ljudski pevci z imenom Jutro, družine Smrtnik ter ansambel, ki nas je razveselil z številnimi narodno zabavnimi vižami. V goste so namreč prišli domačini z Jezerskega, ki so Domžalčanom prikazali obilo svojih znamenitosti, kulinarike in turizem.
Na stojnici Turističnega društva Jezersko sta se predstavila Maja Martič ter Marko, fant od fare v jezerskih oblačilih, ki sta predstavila bogato turistično ponudbo Jezerskega in okolice. Maja pa je med odmori dogajanja prebrala nekaj hudomušnih prigod iz knjige Andreja Karničnika, očeta alpinistov Drejca in Davota, Jezerske Štorije.
Kmetija Karničar, ki pa je v zelo daljnem sorodstvu z alpinisti Karničarji, stoji na eni najlepših točk na Jezerskem, od koder je lep razgled na dolino in okoliške vršace. Na ekološki kmetiji se ukvarjajo s predelavo mleka in prodajo izdelkov iz mleka in mesa izključno domače reje. Kmetija Karničar stoji tik ob stari cerkvi sv. Ožbolta (obiskovalci pri njih lahko dobijo tudi ključ in si ogledajo notranjost devetsto let stare cerkve).
Kamp Stara Pošta – Jezersko je nov kamp, ki je bil odprt leta 2013 in stoji ob cesti, ki pelje do Planšarskega jezera oz. prelaza Jezersko. V kampu imajo urejenih cca 20 prostorov za postavitev šotora in 5 za prikolice ali avtodom. Skupno imajo 16 priključnih mest za elektriko, za goste z avtodomi pa imajo urejen priklop na vodo in odtok za odpadno vodo. V kampu so urejen tudi mize in klopi, vozila pa se parkirajo na urejenem parkirišču. Sanitarije so nove in lepo urejene, imajo tudi prostor za pomivanje posode in omogočajo uporabo pralnega stroja.
V hostlu omogočajo najem dvoposteljne sobe in sobe s tremi pogradi, imajo tudi otroška ležišča. Na voljo je tudi prostor s skupnimi ležišči. Gostom je na voljo skupna kuhinja, jedilnica in družaben prostor s TV, brezplačna internetna povezava in uporaba računalnika. V kampu deluje tudi lokal s teraso. Cena nočitve v hostlu vključuje tudi samopostrežni zajtrk.
Kamp Stara Pošta na Jezerskem priporočajo ljubiteljem čistega gorskega zraka in pomirjujočega razgleda na prelepe 2000 m vršace, saj je kamp idealno izhodišče za gorske ture, pohodništvo, kolesarjenje, plezanje, ježo ali lov. Na voljo so tudi adrenalinske in druge športne aktivnosti in tematski dogodki, ki jih organizirajo.
Nabirajo tudi zelišča, baje jih je 1200 različnih vrst, a oni jih za svoje likerje, ki jih pridelujejo doma, porabijo okoli 300 vrst. Tako se pri njih dobijo zeliščna mila, marmelade iz smrekovih vršičkov, marmelade za odpornost ter razni likerji, kot so; kisla Jera, furman, bezgovček, antioksidantar, meta-melisa, trpotec, medena akacija, brisalec spomina, jezerska Pehta, v kateri je kar 102 zelišč, hribovska kri, jezerski ravbšic, ki je sestavljen iz 8. sestavin za dober pogled, jaga Baba, regratov in bukov liker…..
Predstavila se je tudi Evelina Plaznik s svojimi art izdelki iz volne. Tako se je na njeni stojnici znašlo vse od volnenih rokavic, copatkov, nogavic, kap in šalov iz volne jezerskih ovac, posušene gobe in še in še…
Družina Milošič iz gostilne pri Jezeru, so se predstavili z velikimi kremnimi rezinami ter z Jezersko jedjo Masovnek. Izdali so tudi recept: 2 dcl kisle smetane in 2 dcl sladke smetane, zmešate in skuhate na ognju. Ko se začne dvigati, jo posolimo ter ob mešanju dodamo eno žlico ajdove moke, še naprej mešamo na ognju, dokler masa ne odstopi od stene lonca. Odstavite z ognja ter masovnik mažete na kruh ter pojeste. Pa dober tek.
Predstavila sta se tudi novi župan občine Jezersko Jurij Rebolj in stari novi župan občine Domžale Toni Dragar, ter povedala, da je tako sodelovanje med občinami zelo dobrodošlo, saj se s tem širi kultura, prehrana ter turizem med široko množico ljudi izven občinskih meja. Tanja Vidic Goršak se je ponovno izkazala s svojim spretnim vodenjem in krmarjenjem med stojnicami.
Lep sončen dan je privabil obilo obiskovalcev, Ribič iz Izole je delala s polno paro, kavarna Florjan je stregla s kavo in pijačo. Za ozvočenje pa je kot vedno do sedaj poskrbel Primož Košak.
Zahvala tudi Vidu Repanšku, ki nam pričara lepe sobotne trenutke, ko se Domžalčani srečujemo ter spoznavamo tudi občije in kulinariko drugih ljudi in pokrajin.