Izlet v preteklost skozi filmski objektiv Franca Martinjaka

V življenju se velikokrat spomnimo preteklih dogodkov, ki so se zgodili, nato pa so ostali ujeti v času in našemu spominu. Če so bili to lepi trenutki jih z veseljem obujamo v spomin. Vendar pa tudi spomin z leti zbledi, kot senca. V spomin na kakšne dogodke hranimo slike, ki jih sem ter tja pogledamo in osvežimo spomin. Če so bili pa kakšni dogodki posneti, je pa vso stvar še bolj zanimivo pogledati, saj je slika premična in opremljena z zvokom, ki nas dobesedno popelje v tisti čas, ko je nastal ta posnetek.

Franc Martinjak iz Homca, je že dolga leta najraje na tisti strani kamere, skozi katero lahko opazuje in zabeleži različne trenutke, ki nato ostanejo shranjeni, kot spomini na nekaj kar se je zgodilo. V skoraj štirih desetletjih snemanja, se je pri Francetu zbralo ogromno materiala. In da bi obudili spomin na pretekle dogodke, shranjene na filmskem traku, smo v organizaciji Športnega društva Homec pripravili večer obujanja spominov iz naših krajev in dogodkov skozi filmski objektiv Franca Martinjaka, ki je potekalo v prostorih PGD Homec.

Na večeru obujanja spominov smo si ogledali:

  • Slovesnost ob 60 letnici PGD Homec (1989)
  • Izlet faranov Homca na Dolenjsko (1993)
  • Izlet krajanov v Hoče in Maribor (2005)

Prav zanimivo si je bilo pogledati stare posnetke, na katerih so bili tudi nekateri krajani, ki so že danes pokojni, videli pa smo jih v vsej njihovi polnosti življenja in veselja. Marsikdo se na posnetku tudi ni prepoznal (hec), ker je bil takrat toliko mlajši. Zanimivo pa je bilo tudi primerjati tisti čas in danes, kako se je vse spremenilo.

Gledalci so bili nad prikazanimi posnetki navdušeni, saj so jih popeljali v čase, ki so že minili. Veliko pa je bilo tudi smeha, ko smo videli posamezne dogodke in posameznike.

Francetu Martinjaku se zahvaljujemo, da je vse te pretekle dogodke shranil na filmski trak in jih tudi delil z nami.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar
Tagi