Iz Prekmurja z ljubeznijo v Domžale

Na večnamenski ploščadi pri domžalski tržnici je bilo v soboto veselo, da je kaj. Dobrote iz Prekmurja so na stojnicah čakale na obiskovalce tržnega prostora. Gibanica, bograč, špricer, prekmurske dobrote in posebnosti, čez vse to pa odlična glasba skupine Kontrabant.

Ja, veselo in živahno je bilo v soboto, 23. septembra 2017, na domžalskem tržnem prostoru, kjer so se predstavili rokodelci, podjetja in pridni prekmurski pridelovalci povrtnin in mesnin, ki s svojimi žulji in v potokih znoja skrbijo, da je Prekmurska ravnica obdelana, da na njej še kaj zrase. Predstavili so se z vrhunskimi in raznovrstnimi izdelki iz Prekmurja, kjer so si jih obiskovalci lahko kupili na enem mestu. Med ostalim je bilo mogoče kupiti ekološko pridelano zelenjavo, mesnine, brezglutenski kruh, medenjake, lectova srca z verzi, gibanice, prekmurske čokolade, hladno stiskana olja, likerje, žganje, vina, med z žafranom in še veliko drugih specialitet, ki so jih za obiskovalce domžalskega tržnega prostora pripravili pridni prekmurski ljudje. Prireditev je vodila Veseljakinja Tanja Vidic Goršak, da se je lepo slišalo po tržnem prostoru in še čez, pa sta poskrbela Primož in Jaka Košak.

Tako so se predstavili Medičarstvo Jožica Celec z medenimi dobrotami, medenjaki, lectovimi srčki, na katerih so spisani odlični verzi, Pekarna Vitapek, kjer v domači krušni peči pečejo vse brezglutenske dobrote, Vinarstvo Huzimec Zoltán z odličnimi vini, ki se rodijo v sončnih lendavskih goricah, Boštjan Tadina, kjer pridne kmečke roke poskrbijo, da zrase odlično sadje in zelenjava, ki ga potem predelajo v namaze ali pa nastane iz njih liker ali sok. Na stojnici www.odlicno.si, ki je bil tudi sponzor prekmurskim pridelovalcem za sobotni dan, pa so se bohotili razni oreščki ter mešanica tako imenovane študentske hrane, kjer so sestavine oreščki in suho sadje. Sveže, sočne, kar 12 vrst paradižnika, so imeli iz podjetja Lušt na stojnicah, kjer je res dišalo po domačem paradižniku, polnem mesa in arome ter seveda odlično bučno olje. Horvat Benjamin je imel v ponudbi gibanice, skuhali so odlični bograč, prepeličja jajca, med z dodatkom žafrana, ki ga doma sami pridelajo, olivno olje, sveže začimbe … Ekološka kmetija Radikon je ponujala zelenjavo, marmelade, namaze … Kmetija Cuk pa je ponujala vrhunska vina, mesne izdelke … Čez vse te vonjave iz Prekmurja pa je svoje vonjave pridodal Edi iz Gostilne Ribič iz Izole s svojimi morskim dobrotami. S svojo prekmursko glasbo pa je prireditev začinila odlična glasbena skupina Kontrabant.

Prekmurske predelovalce in pridelovalce je na povabilo Vida Repanška, da se predstavi Prekmurje na prireditvi Dobrodošli v Domžalah, poiskala marketinška in prevajalska agencija Bence www.bence.si, ki jo je na prireditvi zastopala mlada in zagnana ter vedno nasmejana Szeréna Jambor Bence. Prireditev Dobrodošli v Domžalah pa je, kot vedno organiziral Vido Repanšek iz Občine Domžale, ki je med drugim že napovedal vse ostale prireditve, ki se bodo odvijale na tržnem prostoru to jesen. Hvala vam Prekmurje, da ste popestrili dogajanje na domžalskem tržnem prostoru. Se vidimo. Upamo, da čimprej!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi