Iz Poljanske doline so v Domžale prinesli dobrote in sonce

»Dobrodošli na stojnici kmetije Lojz s Fužin pri Gorenji vasi. Vzemite si trenutek in preglejte našo ponudbo stoodstotno naravnih izdelkov, med katerimi boste zagotovo našli nekaj za vas«, je vabila prijazna gospa na domžalski tržnici, kjer je potekala predstavitev kulinarike, turizma in običajev tokrat iz Gorenje vasi v Poljanski dolini v okviru prireditve dobrodošli v Domžalah, ki jo je lani uvedel Vido Repanšek iz Občine Domžale.

Obiskovalci domžalske tržnice so si tokrat lahko priskrbeli obilo vitaminov za zimo in okrepitev za svoje zdravje. Na stojnici kmetije Lojz so obiskovalcem ponudili naravno kislo zelje, kislo repo, kisle zeljnate glave, naravno zelnico …

Sirarna iz kmetije Pustotnik je na svoji stojnici ponudila sveže izdelke iz kravjega mleka, kot so kisla, sladka in topljena smetana, skuta, kislo mleko, kajmak, mladi sir in sir v slanici, izdelke iz kozjega in ovčjega mleka, kot so jogurti, albuminska in laktična skuta, mladi siri in siri v slanici, poltrdi siri z kozjega in ovčjega mleka in vse iz mešanega mleka.

Kmetija Lužar je ponudila pestro ponudbo kruha iz domače krušne peči, ročno rezane jušne rezance, široke rezance, mešane piškote, razna peciva, ocvirkovico … Kmetija Žunar pa je ponudila domače mesnine, suhe salame, šunke, zaseko, klobase …

Trije možje iz Turističnega društva Gorenja vas so prikazali postopek izdelave praženega krompirja, pripravili so ga skoraj 40 kg ter ga ponudili obiskovalcem tržnice v ličnih lesenih čolničkih z lesenimi vilicami. Krompir so pridelali na občinski zemlji, ki jim jo je dal župan Gorenje vasi Milan Čadež, možakarji pa so njivo orali s plugom, ki so ga vlekli konji, ročno posadili krompir, ga ročno okopavali, ročno pobirali hrošče in s konji izkopali. Pohvalili so se in za verjeti jim je, da je ta krompir res pravi ekološki krompir.

Občina Gorenja vas pa se je predstavila s promocijskim materialom, ki ga drugače lahko dobite tudi na Turističnem društvu Gorenja vas ali pa v vseh gostilnah v Poljanski dolini. Ansambel trio Šubic pa je poskrbel, da so se obiskovalci tržnice počutili še bolj domače med ogledom in nakupom mnogoterih dobrot.

Na prireditveni ploščadi na tržnici Domžale se je tako spet zbralo ogromno obiskovalcev, voditeljica Tanja Vidic Goršak pa je spet poskrbela za odlično vodenje prireditve. Župan Občine Gorenja vas Milan Čadež, je obiskovalcem podal nekaj informacij iz njihovega okolja in to v poljanskem narečju. Skupaj z županom Občine Domžale Tonijem Dragarjem, pa sta pohvalila takšne prireditve, ki povezujejo občine in ljudi. Za ozvočenje pa je kot vedno do sedaj poskrbel Primož Košak.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi