Iz Poljanske doline na domžalski tržni prostor pripeljali svoje dobrote

V soboto, 17. septembra 2016, je večnamenska ploščad pri domžalski tržnici gostila delavne in marljive ponudnike mesnih in mlečnih dobrot iz Poljanske doline – dežele pod Blegošem, kjer je kmetovanje in živinorejstvo precej drugačno in bolj naporno, kot v dolinskem svetu. Z dobrotami so se obiskovalcem namreč predstavili iz kmetij občine Gorenja vas- Poljane, ki slovi po neokrnjeni naravi, Rupnikovi liniji, Tavčarjevem dvorcu, kjer mladoporočenci lahko doživijo sanjsko poroko …

Na prireditvi Dobrodošli v Domžalah so se predstavili in ponudili v nakup svoje dobrote iz Kmetije Lužar, kjer izdelujejo in pečejo odlično pecivo, kruh ter enkratne rezance. Kmetija "Na Ravan", kjer pridelujejo dobrote iz cerkljanskih hribov, je v nakup ponudila odlične domače navadne in sadne jogurte, razne vrste sirov, med katerimi prednjačijo zelo dobri siri Očanc, pa skute …. Kmetija Žunar iz Stare Oselice je na stojnici prodajala mesne dobrote; od suhih salam, klobase v zaseki, zaseko, mast za cvrtje, pancete, suha rebrca in šinke, ocvirke …. Kmetija in sirarna Bogataj pa je na stojnici ponudila razne vrste sira, sadnih in navadnih jogurtov in skuto. Posebnost pa so veliki, skoraj 30 kg hlebi odličnega sira, ki ga seveda razrežejo na kose, kot si jih stranka želi. Gostilna Ribič iz Izole je na drugi strani tržnega prostora nudila morske dobrote.

Občino Gorenja vas-Poljane je predstavil Tomaž Barle, ki je nadomeščal župana Milana Čadeža ter obiskovalcem razkril naravne lepote njihove občine in katere smo seveda dobrodošli obiskati. Tudi Toni Dragar, župan Občine Domžale je vse lepo pozdravil, z Tomažem Barletom pa sta pokramljala o svojih krajih, kjer delujeta.

Vido Repanšek je na povabilo Tanje Vidic Goršak, povedal, da je zelo zadovoljen s takšnimi ponudbami različnih občin, ki se predstavljajo s kulinariko, turizmom in glasbo na domžalskem tržnem prostoru, obenem pa je že napovedal pestro jesensko dogajanje, ki bo obudilo marsikateri kmečki stari običaj. Tako si bomo že naslednjo soboto lahko ogledali Turistično društvo Jarše-Rodica, ki nam bodo prikazali ličkanje koruze, prešanje jabolk in grozdja in še marsikatero kmečko opravilo, ki nezadržno tonejo v pozabo. Gadova peč bo oktobra ponovno pripravila krst mošta v vino …. Da se je vse lepo slišalo po tržnem prostoru in širše, pa je z mikrofoni in glasbo poskrbel Primož Košak.

Skratka, dobrodošli ob sobotnih dopoldnevih na domžalski tržni prostor, kjer se bo dogajalo marsikaj in marsikdo, ki skriva le delček spomina na mlade dni v svojem srcu, bo lahko to znova obudil v prikazu opravil, kot so jih opravljali nekoč

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi