Iz Lukovice v Domžale prinesli zaklade Črnega grabna in veliko dobre volje

V okviru dogodkov “Dobrodošli na plac”, ki se odvijajo na domžalskem tržnem prostoru, se je zadnjo septembrsko soboto predstavila Občina Lukovica. Program so sooblikovala lokalna društva, na stojnicah so obiskovalcem predstavili znamko “Zakladi Črni graben” ter pestro lokalno ponudbo različnih področij in generacij.

Prav pestro je bilo na domžalskem tržnem prostoru zadnjo septembrsko soboto, saj se je s ponudbo lokalnih pridelkov in izdelkov, kulinariko, običaji in kulturnim programom predstavila Občina Lukovica. Na prireditvi Dobrodošli na plac so sodelovali številni domači ponudniki in kulturna društva iz občine Lukovica, ki so obiskovalcem pripravili prav prijetno vzdušje, saj so na domžalskem tržnem prostoru lahko spremljali ta enkraten dogodek, poln pesmi in prikazov starih ljudskih običajev. Celo rokovnjača iz Turistično olepševalnega društva Brdo Lukovica sta obiskala prireditev.

Napovedovalka prireditve, Tanja Vidic Goršak, je spretno krmarila z napovedmi sodelujočih društev in ponudnikov iz občine Lukovica, ki so se predstavili na domžalskem tržnem prostoru. Prireditve sta se udeležili mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica in mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale, ki sta se v pozdravnem nagovoru zahvalili domačinom za gostoljubje, gostom pa za enkraten kulturni program, ki je obogatil napore ponudnikov pri predstavitvi.

V kulturnem programu so nastopili: Glasbena šola Polton, kjer poučujejo diatonično harmoniko, predšolsko harmoniko, klavir ter kljunaste in prečne flavte za vse generacije, Mešani pevski zbor MePZ Šentviški Zvon, ki ga vodita Špela in Matevž Kink, Godba Lukovica, ki deluje pod strokovnim vodstvom Daniela Leskovica, članice KUD Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje so prikazale pletenje slamnatih kit, izdelavo slamnatih cekarjev, slamnatih klobukov, iz ličkanja copate, predpražnike … ter Turistično društvo Gradišče pri Lukovici, ki je bilo ustanovljeno na pobudo vaščanov in neprekinjeno deluje od leta 1992, predstavili pa so opravilo ličkanja in robkanja koruze. Po nastopih skupin pa je za nadaljnjo dobro voljo poskrbel harmonikaš Blaž Omahna, sin harmonikarja skupine Gamsi, Toneta Omahna.

S svojo pestro ponudbo pridelkov in izdelkov so se na stojnicah predstavili: Kmetija Jergan iz Spodnjih Kosez pri Lukovici, z domačimi siri; Ekološka kmetija Pr´ Matožet, z rezanci, testeninami ter različnimi vrstami kruha;  Čebelarstvo Anton Cirer, s ponudbo medu in medenimi izdelki; Društvo upokojencev Lukovica, z razstavo ročnih in slikarskih del; Čebelarstvo Dular Mirko, s ponudbo letošnjega akacijevega, cvetličnega in kostanjevega medu, ki so ga čebele nabrale v Beli krajini; Lovska družina Lukovica, ki je poskrbela za degustacijo divjačinskega golaža; Kmetija Nakrst Vinko in Marija,  s ponudbo zelenjave, medu ter dobrot iz gozda; Kmetija Šinkovec-Osredkar, ki je gorska višinska EKO kmetija na 720 metrih nadmorske višine, je imela v ponudbi zelenjavo, sokove, žganice in dobrote iz gozda; Občina Lukovica s promocijskim materialom in kolesom sreče, s katerim so obiskovalci z malce sreče lahko prišli do lepih nagrad. Na njihovi stojnici so obiskovalci lahko poskusili tudi jabolka Brina, ki jih je doniral Kmetijski inštitut Slovenije – Poskusni sadovnjak Brdo pri Lukovici, kjer lahko kupite različne sorte jabolk za svojo ozimnico.

Vse čestitke Občini Lukovica, ponudnikom in sodelujočim društvom, ki so poskrbeli za popestritev ponudbe in dogajanja na domžalskem tržnem prostoru. Uspešen jesenski sobotni dan je na domžalski tržnici minil v veselem razpoloženju.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi