Iz Lukovice v Domžale prinesli dobro voljo ter še marsikaj zanimivega in okusnega

Prav pestro je bilo današnje sobotno dopoldne na domžalskem tržnem prostoru, saj je bila po več kot enoletnem premoru zaradi korone ponovno na sporedu prireditev Dobrodošli v Domžalah, na kateri so se predstavili gostje iz sosednje občine Lukovica, ki so obiskovalcem tržnega prostora predstavili svojo kulinariko, običaje, kulturni program in še marsikaj zanimivega.

Na prireditvi Dobrodošli v Domžalah so sodelovali ponudniki in društva iz občine Lukovica, ki so številnim obiskovalcem pripravili prav prijetno vzdušje, zato sta organizatorja te prireditve, Katka Bohinc iz Občine Lukovica in Vido Repanšek, idejni vodja in organizator prireditev na domžalskem tržnem prostoru, lahko vidno olajšano spremljala ta enkraten dogodek, poln pesmi in prikazov starih ljudskih običajev.

Napovedovalka Tanja Vidic Goršak je tekom dogajanja, ki je bil popestren s kulturnim programom, predstavila vsa sodelujoča društva in lokalne ponudnike iz občine Lukovica. Obiskovalce sta v dobro voljo in smeh spravila Groga, rokovnjaški papež in njegov spremljevalec, oba pa sta imela v rokah dolge in na koncu odebeljene palice, kakršne naj bi nekdaj uporabljali rokovnjači v Črnem grabnu.

Prireditve sta se udeležila tudi mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica in Toni Dragar, župan Občine Domžale, ki sta se v pozdravnem nagovoru zahvalila domačinom za gostoljubje, gostom pa za enkraten kulturni program, ki je obogatil napore ponudnikov pri predstavitvi. Domžalski župan je lukoviški županji ob tej priložnosti podaril predpasnik z emblemom »Kuhna na plac«, županja pa njemu nekaj lukovških dobrot. Dogodka so se udeležili še Vincenc Dragar, podžupan Občine Lukovica Katka Bohinc, v.d. direktorja občinske uprave Občine Lukovica in Špela Kralj iz občinske uprave Občine Lukovica.

V bogatem kulturnem programu so nastopili Mešani pevski zbor Šentviški zvon z zborovodkinjo Špelo Kink, Društvo za ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine Skrinjca z zborovodjo Janezem Gubancem, Kulturno umetniško društvo Godba Lukovica, ki delujejo pod strokovnim vodstvom Gregorja Dermola ter Kulturno umetniško društvo Fran Maselj Podlimbarski Krašnja, katerega članice so obiskovalcem prikazale pletenje slamnate kite za slamnike in slamnate cekarje.

Poleg kulturnih društev so se s svojimi pridelki in izdelki predstavili številni ponudniki iz Lukovice in okolice. Kmetija Jergan je ponudila domači sir; Ekološka kmetija Plahutnik – Razgledi z Vrha je predstavila svojo destinacijo in ponudila degustacijo različnih ekoloških pridelkov; Ekološka Kmetija Pr´ Matožet je ponudila domači kruh, pekovsko pecivo, jajčne testenine …; Čebelarja Anton Cirer in Mirko Dular sta imela v ponudbi med in medene izdelke; Društvo upokojencev Lukovica se je predstavilo z rokodelskimi izdelki; Občina Lukovica se je predstavila s promocijskim materialom, na stojnici pa so imeli tudi jabolka; Lovska družina Lukovica je s starešino Romanom Rovanškom ponudila degustacijo lovskega srninega golaža, čaja, piva … Po tržnem prostoru je tako dišalo po srninem golažu, vmes pa je brbončice dražil vonj po morskih dobrotah Edija iz gostilne Ribič.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi