Gasilska zveza Domžale že 13. leto združuje moči za dober namen

Dobrodelni koncert Gasilske zveze Domžale je že 13. leto pomemben dogodek v sklopu delovanja gasilske zveze. Leta 2011 je idejo predstavil takratni predsednik Gasilske zveze Domžale, zdaj že pokojni Rajko Novak. Na njegovo pobudo je bil ustanovljen poseben sklad Gasilske zveze Domžale, ki so ga letos s sklepom Skupščine Gasilske zveze Domžale preimenovali v Sklad Rajka Novaka. Namen dobrodelnega koncerta, ki ga v Domžalah organizirajo vsako leto, je zbiranje finančnih sredstev za pomoč gasilcem Gasilske zveze Domžale in njihovim družinam v primeru, da jih prizadene naravna ali druga nesreča. Posebna komisija preveri vse okoliščine in v primeru ustreznosti odobri pomoč. Na ta način so do sedaj že pomagali mnogim družinam, ki so se znašle v socialni stiski.

V sredo, 2. oktobra 2024, je v Športni dvorani Domžale potekal 13. dobrodelni gasilski koncert, kjer so gasilci ponovno združili moči za dober namen. Tudi letos so zbirali sredstva za Sklad Rajka Novaka, ki pomaga socialno ogroženim družinam prostovoljnih gasilcev. In kaj so pričakovali obiskovalci, ki so napolnili športno dvorano v Domžalah? Veliko, in veliko so tudi dobili. Večer je bil poln odlične glasbe in smeha, saj so na odru nastopili priljubljeni izvajalci, ki so poskrbeli za vrhunsko vzdušje. Pred koncertom so obiskovalce razveseljevali na ploščadi godbeniki Godbe Domžale, v dvorani pa se je nato odvil pravi spektakel: Modrijani, Nuša Rojs, Raubarji, Veseli Begunjčani – Oberkrainer aus Begunje, GeDoRe, Ansambel Zalet, Ansambel Škof, Ansambel Sladki greh, Ansambel Golte in Skupina Harmonk’N’Roll so dodobra ogreli dlani obiskovalcev. Program sta vodila simpatična Matic Herceg in Lucija Vrankar, ki sta s svojo energijo dvignila večer na še višjo raven. Poleg nakupa vstopnic so lahko letos sredstva darovali tudi s preprostim skeniranjem priložene QR kode preko svoje spletne banke. Vsak prispevek šteje, saj skupaj tako gasilci kot obiskovalci ustvarjajo boljši svet za naše junake v gasilskih uniformah.

Dobrodelno gasilsko prireditev so počastili tudi nekateri gostje, med njimi županja Občine Domžale mag. Renata Kosec s podžupanom Borutom Ernestlom, župan Občine Trzin Peter Ložar, predsednik Regije Ljubljana III Slavko Jalovec, poveljnik Gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar, predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec, poveljnik Gasilske zveze Domžale Matjaž Merkužič, podpredsednik Gasilske zveze Domžale Anže Korošec, poveljnik Civilne zaščite Občine Domžale Marko Žagar, podpoveljnik Civilne zaščite Domžale Peter Gubanc, direktor Centra za zaščito in reševanje Domžale Andrej Jarc, prijatelji pobratene Vatrogasne zajednice grada Koprivnica ter njihov poveljnik Željko Cvrtila, častni poveljnik Gasilske zveze Domžale Janez Breceljnik, občinske svetnice in svetniki, gasilke in gasilci, občanke in občani ter Mirjam Novak, ki je bila skupaj z danes žal že pokojnim Rajkom pobudnica tega dobrodelnega gasilskega koncerta, ki je postal tradicionalen.

Gasilska zveza Domžale je ena od osmih gasilskih zvez v regiji Ljubljana III. Ustanovljena je bila leta 1955, drugo leto bodo praznovali že sedemdeseto obletnico obstoja. Gasilsko zvezo Domžale sestavlja 14 prostovoljnih in dve prostovoljni industrijski gasilski društvi. V teh 16 društvih je vključenih več kot 3300 prostovoljnih gasilcev. Kot pravi predsednik Gasilske zveze Domžale Matjaž Korošec, je cilj delovanja zagotavljati strokovno usposobljenost in usklajeni razvoj prostovoljnih gasilskih društev za učinkovito požarno varnost v občinah Domžale in Trzin, ohranjati gasilske vrednote in tradicijo, spoštovati osebnost članov ter dobre medsebojne odnose kot pomembne vrednote društvenega življenja ter opravljati naloge gasilstva kot dejavnosti, ki je v javnem interesu in je humanitarne narave.

Tradicionalni dobrodelni gasilski koncert, ki vsako leto poteka v mesecu oktobru, je namenjen zbiranju sredstev za pomoč ogroženim družinam prostovoljnih gasilcev. Prostovoljni gasilci in njihove družine se namreč prav tako soočajo s finančnimi težavami in problemi, ki jih žal le s svojimi dobrimi dejanji ne morejo rešiti. Dosedanje izkušnje so pokazale, da je pomoč v obliki takšnega sklada na mestu, saj je preko njega pomoč prejelo že kar nekaj gasilcev, ki so se znašli v stiski oz. potrebovali pomoč. Razveseljivo pa je tudi to, da so številne občanke in občani ter prijatelji gasilstva dobrodelni gasilski koncert vzeli za svojega, saj so se v preteklosti vedno radi odzvali in se ga udeležili ter na ta način izkazali spoštovanje do gasilcev in njihovih družin. Za človeka z veliko začetnico, ki se, ko zasliši klic na pomoč, takoj odzove in pomaga.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi