»Gasilec naj bo!« – Dan odprtih vrat PGD Studenec

V soboto, 17. oktobra 2015, smo si studenški gasilci vzeli čas za vse krajane in pripravili Dan odprtih vrat. Pričeli smo ob 15. uri, ko so se predstavili naši najmlajši člani. Pokazali so različne gasilske igre, s katerimi se srečujejo na vajah in tekmovanjih. Da pa obiskovalci niso samo gledali, smo jih hitro poklicali na "tekmovalno" prizorišče, kjer so se preizkusili z našimi otroci. Zabavali so se tako eni kot drugi. Več pa vam bodo "govorile" slike.

V drugem sklopu se je predstavil ekipa prve pomoči. Osvežila je znanje na področju krvavitev, opeklin in šoka ter zaporo dihalnih poti. Sledil je tudi prikaz uporabe avtomatskega električnega defibrilatorja (AED) za oživljanje ob nenadnem srčnem zastoju. Naše društvo se lahko pri tem pohvali tudi s tem, da smo konec leta 2014, kot najbolj oddaljena enota v občini prejeli AED v svoje društvo.

Sledila je še predstavitev naših operativnih članov. Prikazali so gašenje z ročnimi gasilniki, katere so lahko preizkusili tudi obiskovalci. Vsi prisotni smo bili lahko priča, kako je, če pustimo posodo z oljem na prižganem štedilniku in se olje vname. Gorečo posodo z oljem so poskusili pogasiti z vodo, kar je povzročilo še večji izbruh ognja, večjo nevarnost…posledice takšnega gašenja so lahko usodne tako za udeleženca v kuhinji kot za samo hišo (stanovanje). V takih primerih gorečo ponev, posodo pokrijemo z mokro krpo (brisačo), tako da zadušimo ogenj. Fantje so pokazali znanje tudi pri tehničnem reševanju ponesrečenca iz vozila. Na koncu pa je sledilo še gašenje gorečega vozila.

Po končani predstavitvi našega društva smo obiskovalce povabili na kostanj in topli napitek ter klepet. Kar nekaj med njimi je imelo vprašanje glede začetka gradnje novega gasilskega doma. Želimo si, da bi z gradnjo pričeli že v naslednjem letu v kolikor bodo dopuščala sredstva in predvsem pridobivanje potrebne dokumentacije.

V imenu društva se vsem obiskovalcem zahvaljujem za obisk, obenem pa moram pohvaliti vse sodelujoče člane na tem dnevu odprtih vrat. Bili ste odlični, tako da ste si zaslužili dobro malico in sicer, odlično spečenega odojka, ki nam ga je v znak dobrega sodelovanja spekel Franci iz gostilne Soklič.

Več foto utrinkov z dneva odprtih vrat si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Juljana Slapar; Foto: PGD Studenec
Tagi