Gasilci PGD Studenec ob 90-letnici prevzeli novo sodobno gasilsko vozilo

V letošnjem letu gasilci PGD Studenec praznujejo 90 let delovanja. Praznovanje častitljive obletnice je potekalo v minulih dneh in sicer najprej s slavnostno akademijo, ki je potekala v četrtek, 9. junija 2016, v podružnični osnovni šoli v Krtini, vrhunec praznovanja pa je bilo v nedeljo, 12. junija 2016, pred gasilskim domom na Studencu, kjer je potekal prevzem novega gasilskega vozila, avtocisterne MAN TGM 13.290 4×4, slavje pa se je nadaljevalo z veliko vrtno veselico pod velikim šotorom, na kateri je za odlično zabavo poskrbel ansambel Jureta Zajca.

Pisalo se je leto 1926, ko so prizadevni in vztrajni prebivalci Studenca in okoliških vasi, zaradi vse številčnejših požarov in drugih nesreč ustanovili svoje gasilsko društvo, ki že skozi vsa leta povezuje vaščane, ki so, ne glede na čas, pripravljeni pozabiti na lastne tegobe in priskočiti na pomoč človeku v nesreči. Od takrat je minilo 90 let. Devet desetletij povezovanja, prostovoljnega dela in stalne pripravljenosti pomagati sočloveku v nesreči. V vsem tem času so po besedah predsednika društva Tomaža Kovača skrbeli za izpopolnjevanje orodišča in izobraževanje svojega članstva ter skrbeli za podmladek. V letošnjem letu jim je po večletnih prizadevanjih končno uspelo v njihovo orodišče pripeljati novo sodobno tovorno vozilo, avtocisterno MAN TGM 13.290 4×4, pri čemer so jim pomagali na Občini Domžale, Občini Lukovica in Gasilski zvezi Domžale. Po besedah Kovača so v napor za novo vozilo veliko energije, dela, znanja in potrpežljivosti vložili tudi člani društva. Pri tem pa so jim s finančnimi sredstvi pomagali tudi krajani in donatorji. V letošnjem oziroma prihodnjem letu se jim bo izpolnila še ena velika želja, ki je stara več kot 15 let. S pomočjo Občine Domžale in Gasilske zveze Domžale načrtujejo gradnjo novega gasilskega doma.

Studenški gasilci imajo novo sodobno tovorno vozilo, avtocisterno MAN TGM 13.290 4×4.

Praznovanja okrogle obletnice PGD Studenec in prevzema novega gasilskega vozila so se poleg številnih gasilcev in praporščakov iz okoliških gasilskih društev ter krajanov udeležili tudi Franc Bradeško, predstavnik GZ Slovenije, Stane Kovač, predsednik GZ Domžale, Matjaž Merkužič, poveljnik GZ Domžale, Janez Breceljnik, častni poveljnik GZ Domžale, mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, Matej Kotnik, župan Občine Lukovica in Jani Avsec, predsednik KS Krtina. V programu, ki ga je vodila Ana Kovač so sodelovali učenci podružnične šole Krtina. Predsednik in poveljnik društva Tomaž Kovač in Jernej Slapar sta gostom, donatorjem in zaslužnim članom podelila tudi priznanja.

Čestitke slavljencem so izrekli tudi gostje. Podžupanja mag. Renata Kosec, ki je med drugim dejala, da je pomoč ljudem v stiski plemenito dejanja ki ostane v srcih tistega, ki jo prejme, pa tudi tistega, ki jo ob pravem trenutku ponudi: »To vlogo v mnogih naravnih in drugih nesrečah prevzemate vi – drage gasilke in gasilci. Vsem nam ste v ponos – svoje delo opravljate prostovoljno, ste motivirani, povezani, dobro usposobljeni in opremljeni, poleg tega pa živite z načeli, ki v ospredje postavljajo nesebičnost, zaupanje, sodelovanje, požrtvovalnost ter skrb za ljudi.«

Dejala je tudi, da se na Občini Domžale zavedajo, da so prostovoljna gasilska društva nepogrešljiva za našo občino, zato Občina Domžale zagotavlja sredstva tako za delovanje društev, kot za obnovo domov, nakup vozil, opreme, usposabljanja in izobraževanja.

Predsednik in poveljnik PGD Studenec Tomaž Kovač in Jernej Slapar sta iz rok podžupanje Občine Domžale mag. Renate Kosec prejela kipec sv. Florjana.

Ob koncu jim je čestitala z 90. rojstni dan ter jim v prihodnje zaželela mnogo zanimivih projektov, čim manj nevarnih intervencij in seveda dobro sodelovanje tako med društvi kot z Občino Domžale. Gasilski pozdrav Na pomoč pa je dopolnila še z besedami: »Hvala vam za pomoč!«

Ob koncu slavnostnega dela je podžupanja mag. Renata Kosec izročila ključ novega vozila poveljniku Jerneju Slaparju, le-ta pa ga je izročil vozniku Janezu Razpotniku, ki se je po obveznem krstu vozila, odpeljal na vožnjo. Po zaključku slovesnosti so vajeti v svoje roke prevzeli člani ansambla Jureta Zajca ter domači gasilci, saj se je začela gasilska veselica, ki se je raztegnila v pozne večerne ure.

Botri novega vozila so bili: Občina Domžale, Občina Lukovica, KS Krtina, Roto metal d.o.o., NT inštalaterstvo ter Lanser d.o.o.

Več foto utrinkov s praznovanja obletnice PGD Studenec si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi