Gasilci PGD Loka pri Mengšu v službi ljudstva že 90 let

V letošnjem letu mineva 90 let od ustanovitve Prostovoljnega gasilskega društva Loka pri Mengšu. Loški gasilci so 30. avgusta 2023, jubilej najprej obeležili s slavnostno sejo, na kateri so skupaj s stanovskimi tovariši iz sosednjih društev in gosti obudili spomin na njihovo prehojeno pot. Osrednje praznovanje z gasilsko parado, slavnostno prireditvijo, na kateri so prevzeli novo gasilsko vozilo ter gasilsko veselico, pa je potekalo v soboto, 2. septembra 2023.

Osrednje praznovanje so gasilci PGD Loka pri Mengšu začeli ob 16. uri z gasilskim sprevodom, ki je potekal od središča vasi pri kamnitem mostu do prireditvenega prostora športnega igrišča ob cesti Na gmajni. V paradi, za koračnice je poskrbela Mengeška godba, so sodelovali domači gasilci, gasilci iz sosednjih društev, narodne noše, praporščaki, otroška, mladinska in odrasla Folklorna skupina Kulturnega društva Svoboda Mengeš, gasilska vozila ter drugi.

Gasilska parada se je seveda pričela s protokolom. Vodja parade, poveljnik PGD Loka pri Mengšu Domen Pirnat, je skupaj z gasilcema operativcema Miho Jeričem in Andrejem Brojanom, najprej prišel po dovoljenje za začetek parade do predsednika Regije Ljubljana III Slavka Jalovca na častni tribuni. Le ta je dovolil začetek parade, ki se je malo zatem pričela odvijati po ulicah Loke pri Mengšu.

Na častni tribuni so si parado ogledali predsednik Regije Ljubljana III Slavko Jalovec, župan Občine Mengeš Bogo Ropotar, podžupanja Občine Mengeš Tina Štrukelj, predsednik Gasilske zveze Mengeš Boštjan Čebulj, poveljnik Gasilske zveze Mengeš Miha Verbič, predsednik PGD Loka pri Mengšu Robert Ručigaj, predsednik OOZVVS Mengeš Marko Trampuž ter poveljnik Civilne zaščite Občine Mengeš Jure Šinkovec.

Po zaključku parade se je na osrednjem prireditvenem prostoru pod velikim šotorom v športnem parku začela slavnostna prireditev z govori. Sledil je blagoslov in prevzem novega gasilskega vozila GVGP-1 na podvozju Ford Ranger, ki ga je opravil župnik Župnije Mengeš Marko Košir. Gasilci PGD Loka pri Mengšu so se zahvalili tudi vsem sponzorjem in donatorjem, ki so pomagali pri nakupu novega vozila GVGP-1. Botra Gašper in Ana Petrič sta po blagoslovu vozila predala ključe poveljniku PGD Loka pri Mengšu Domnu Pirnatu, le ta pa je predal ključe skrbniku novega vozila Urbanu Ručigaju, ki je prisegel, da bo z vozilom delal skrbno in vestno.

Ob zaključku slavnostne prireditve, ki jo je vodila Nataša Vrhovnik Jerič, so podelili še priznanja Gasilske zveze Slovenije. Priznanja sta podelila predsednik Regije Ljubljana III Slavko Jalovec in predsednik Gasilske zveze Mengeš Boštjan Čebulj.  Gasilsko plamenico II. stopnje so prejeli Andrej Bizjak, Branko Urbanc, Anže Kveder in Stane Cimerman, gasilsko plamenico I. stopnje je prejel Andrej Brojan, gasilsko odlikovanje III. stopnje je prejela Marjana Brojan, gasilsko odlikovanje I. stopnje je prejel Miro Urbanc, odlikovanje za posebne zasluge pa sta prejela Robert Ručigaj in Franc Urbanc.

PGD Loka pri Mengšu v letu 2023 praznuje 90 letnico obstoja, v katerem vseskozi namenjajo skrb za organizirano požarno varstvo in ustrezno pomoč bližnjim v nesreči, ki so jo lahko nudili le z usposobljenim kadrom in ustrezno gasilsko tehniko. Tehnika in opremljenost se je od ustanovitve do danes seveda močno spremenila in posodobila, za kar gre zasluga preudarnemu vodenju društva, ki je bilo izrazito prav v zadnjem desetletju, ko so v društvu posodobili vozni park z novimi vozili, z osebno zaščitno opremo, skrbeli za ustrezno kadrovsko zasedbo, še zlasti pa je viden napredek pri delu z mladimi. Mladi so tesno povezani z društvom in mentorji, zato tudi uspehi na tekmovanjih tudi v državnem merilu ne izostajajo, prav tako pa v društvu izvajajo različne delavnice, s katerimi animirajo veliko število mladih za druženje v gasilskih vrstah. Prav to pa je zagotovilo, da bo društvo tudi v bodoče z ustrezno vzgojenim podmladkom zagotavljalo uspešno izvajanje javne gasilske službe. Zaradi uspešne krepitve in utrjevanja gasilske organizacije v republiškem, regijskem ali lokalnem merilu ter širjenju ideje gasilstva in popularizacijo nalog gasilske organizacije so gasilci PGD Loka pri Mengšu prejeli Plamenico I. stopnje, ki jo je na društveni prapor pripel predsednik Regije Ljubljana III Slavko Jalovec. Pri pripenjanju so častni znak prevzeli praporščak PGD Loka pri Mengšu Slavko Sedeljšak ter predsednik PGD Loka pri Mengšu Robert Ručigaj in poveljnik PGD Loka pri Mengšu Domen Pirnat.

Po slavnostni prireditvi je sledila še velika gasilska veselica, na kateri je zbrane najprej zabaval Stopar kvintet, ob 20. uri pa je sledil nastop Ansambla Saša Avsenika, ki je poskrbel za zabavo do zgodnjih jutranjih ur. Za jedačo in pijačo je poskrbel kolektiv Toma prireditve Boštjan Zadravec s.p., domači gasilci pa za bogat srečelov.

Čestitke loškim gasilcem ob 90 letnici delovanja. Na pomoč!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi